Burse - Fonduri mutuale

Auditorul BDO Conti Audit spune ca Impact si-a supraevaluat profitul anul trecut cu 1,48 mil. lei

Auditorul BDO Conti Audit spune ca Impact si-a supraevaluat profitul anul trecut cu 1,48 mil. lei
07.05.2009, 18:19 61

BDO Conti Audit, auditorul Impact Developer & Constructor (IMP), si-a exprimat dezacordul in raportul de audit intocmit la situatiile financiare individuale ale dezvoltatorului pe 2008 cu privire la modul de inregistrare a unei cheltuieli in avans in valoare de 1,48 mil. lei, care ar fi urcat profitul companiei cu aceeasi suma.

Informatia a fost extrasa din raportul de audit care insoteste situatiile financiare pe 2008 ale companiei.
"La 31 decembrie 2008, pozitiile bilantiere 'Cheltuieli in avans' si 'Profitul exercitiului financiar' sunt supraevaluate fiecare cu suma de 1,486 milioane de lei", se arata in raportul de audit transmis Bursei.
Suma respectiva reprezinta aproximativ 18% din profitul net raportat de Impact pe anul trecut, care s-a cifrat la 8,2 mil. lei (2,2 mil. euro) si a permis companiei sa raporteze o crestere de profit de 11,5%. Daca suma respectiva ar fi fost inregistrata in contul de profit si pierdere ca o cheltuiala, conform recomandarii auditorului, profitul final al Impact ar fi fost de circa 6,8 mil. lei, in scadere fata de nivelul de 7,4 mil. lei din 2007.
Conducerea Impact recunoaste ca regulile contabile ar fi inclinat spre inregistrarea respectivei sume la cheltuieli inca din 2008, dar spune ca nu li s-a parut normal ca firma sa inregistreze o pierdere de 1,5 mil. lei din aceste tranzactii, in conditiile in care, spun ei, societatea a obtinut profit din acele vanzari.
"A existat intr-adevar un dezacord intre opinia auditorului si opinia noastra cu privire la comisionul platit in avans. Acea cheltuiala nu s-a realizat in 2008 dar s-au realizat integral in 2009 si veniturile si cheltuiala cu comisionul respectiv", a precizat Carmen Sandulescu, directorul financiar al Impact Developer & Constructor.
Suma de 1,48 mil. lei reprezinta comisionul platit de Impact in 2008 catre firma de consultanta imobiliara MacAnthony Realty International Ireland pentru facilitatea vanzarii unui numar de 27 de apartamente catre cetateni englezi, care nu au fost predate pana la sfarsitul anului trecut. Impact a primit la incheierea contractului un avans de 30% din valoarea acestuia, care in cazul rezilierii ar fi ramas la dispozitia companiei.
"Conform OMF 1752, venitul aferent stocurilor se recunoaste la nivelul costului si din acest motiv societatea a luat decizia sa inregistreze acest comision ca si cheltuiala in avans pana la momentul in care apartamentele vor fi vandute si venitul aferent va fi inregistrat in conturile societatii. In caz contrar ar fi aparut un dezechilibru si societatea ar fi trebuit sa inregistreze in anul 2008 o pierdere de 1,5 milioane de lei, desi ea a incheiat un numar de 27 de contracte in termeni foarte profitabili", se precizeaza in notele aferente situatiilor financiare transmise de Impact Bursei.
Actiunile Impact au crescut ieri cu 3,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,355 lei.
Capitalizarea companiei este de 17 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO