Burse - Fonduri mutuale

Austriecii, obligati a vanda 11,7% din Armatura Cluj

26.06.2006, 16:01 26

Compania austriaca Herz Armaturen va vinde un pachet reprezentand 11,7% din actiunile producatorului de robinete de uz casnic Armatura Cluj-Napoca, la care detine in prezent 44,7% din actiuni. Pachetul de 11,7% valoreaza in prezent pe Bursa peste 0,5 milioane de euro.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis recent o ordonanta prin care obliga compania austriaca Herz Armaturen sa vanda acest pachet, pentru ca a trecut de pragul de 33% fara sa faca oferta publica.
Reprezentantii companiei austriece au declarat ca vor ataca in justitie ordonanta CNVM, dar vor vinde totusi pachetul de actiuni de 11,7%.
"Consideram ca decizia CNVM este incorecta si, prin urmare, vom ataca aceasta ordonanta in justitie. Dorim insa sa fim acoperiti in caz ca instanta nu ne va da castig de cauza si vom vinde actiunile care depasesc 33%", a declarat Maximilian Gessler, reprezentantul Herz Armaturen la Armatura Cluj-Napoca.
Reprezentantul Herz Armaturen sustine ca legea care ii obliga sa vanda a fost aplicata retroactiv. Compania austriaca si-a majorat participatia la Armatura in urma unei majorari de capital derulate la sfarsitul lui 2004, insa nu a realizat o oferta publica pentru preluarea companiei. Conform Legii 297/iunie 2004, un actionar a carui participatie depaseste 33% din actiunile cu drept de vot ale unui emitent este obligat sa realizeze o oferta publica de preluare sau sa vanda pachetul de actiuni care depaseste 33%.
"Nu am dorit sa realizam o oferta de preluare, deoarece ceilalti actionari sunt stabili si avem o colaborare buna cu acestia. Herz ramane in continuare cel mai mare actionar al Armatura, dar isi va reduce implicarea in cadrul societatii ca urmare a situatiei create", a precizat Gessler.
Printre actionarii importanti ai Armatura se numara asociatia salariatilor (PAS), cu 20% din actiuni, fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna 5%, Banca Transilvania si Erste Bank, cu cate 5%.
Armatura si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 0,44 mil. euro (1,56 mil. lei), cu circa 35% mai mare comparativ cu profitul din 2005. Compania estimeaza pentru acest an vanzari de circa 9,7 mil. euro (34,9 mil. lei), in crestere cu 51%. Exporturile reprezinta circa 21% din totalul vanzarilor.
Armatura are programate pentru acest an investitii de peste 3 milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de productie.
Actiunile Armatura sunt listate la Bursa de Valori, unde ultima tranzactie cu acestea s-a realizat la pretul de 0,505 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 4,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO