Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a scazut si dupa rezultate. In ultima luna actiunile au un minus de 30%

Banca Transilvania a scazut si dupa rezultate. In ultima luna actiunile au un minus de 30%

Click pentru imaginea intreaga

09.07.2008, 17:50 146

Publicarea unui profit in crestere pe primul semestru nu a putut frana ieri scaderea actiunilor. Banca Transilvania a raportat un profit net de 111,4 milioane de lei (30,3 milioane de euro) in primul semestru, cu 40% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Rezultatul pe Bursa: actiunile au scazut cu 1,5%.
"Evolutia actiunilor dovedeste cat de ilogica este piata in aceste momente. Publicarea rezultatelor atat de repede arata o oarecare disperare a conducerii bancii, dupa ce actiunile au scazut mult in ultima perioada. Au vrut sa arate ca lucrurile merg bine", spune Adriana Marin, analist la UniCredit CA-IB Securities.
Potrivit analistilor, rezultatele raportate indica primele semne de incetinire a cresterii pe care Banca Transilvania a traversat-o in ultimii ani. "Din pacate, din contul de profit si pierdere singura cifra relevanta publicata a fost profitul. Se observa o incetinire a ritmului de crestere, atat la nivelul profitului, creditelor, dar, mai ingrijorator, si la cel al depozitelor", sustine Alexandru Combei, analist la Raiffeisen Capital&Investment.
Profitul net al Bancii Transilvania a crescut in trimestrul al doilea cu 28% in lei, la 62,1 mil. lei (17 mil. euro), fata de o crestere de 58% in primul trimestru. In euro, cresterea profitului a fost in trimestrul al doilea de 13%. Analistii mai spun ca rezultatele publicate nu arata evolutia costurilor de risc, care sunt asteptate sa creasca.
"Banca Transilvania a deschis 41 de noi unitati in prima jumatate a anului, ajungand la 496 de unitati, a treia retea ca marime intre bancile comerciale private din Romania, aceasta fiind insa o sarcina semnificativa de costuri fixe, avand in vedere scaderea ritmului de crestere a creditarii. Ne asteptam ca avansul veniturilor sa incetineasca in semestrul al doilea din 2008, in linie cu piata", explica Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
Cresterea portofoliului de credite al TLV a fost de 21% in primul semestru, fata de o crestere a pietei de 18%. Potrivit analistilor, cresterea pietei bancare si, mai ales, a bancilor mici, ramane solida, in ciuda cresterii costurilor de creditare atat la euro, cat si la lei. "Cresterea ramane solida, desi toata lumea vedea o incetinire din cauza cresterii dobanzilor. Probabil ca incetinirea se va produce in trimestrele trei si patru, dar bancile mici ii vor face fata mai bine", considera Adriana Marin.
In plus, Banca Transilvania urmeaza sa incheie in trimestrul al treilea vanzarea participatiei de 25% din compania de asigurari Asiban catre Groupama, care va determina o crestere puternica a profitului. Banca Transilvania va incasa 87,5 mil. euro pentru participatia detinuta la Asiban, din care cel putin 75 mil. euro reprezinta castigul bancii inainte de impozitare, potrivit raportarilor. In primul semestru, TLV nu a inregistrat venituri extraordinare.
"Sunt foarte mandru de rezultatele obtinute, mai ales in contextul nefavorabil de pe piete. Intregul profit pe care l-am anuntat provine din activitatea operationala, nefiind inregistrate venituri din vanzari de participatii cum ar fi cea de la BT Asigurari", a declarat Robert Rekkers, CEO-ul Bancii Transilvania. Banca ar mai fi avut de incasat circa 13 mil. euro in urma vanzarii pachetului de 90% din BT Asigurari catre Groupama. Tranzactia a fost de 90 mil. euro, insa aceasta a incasat efectiv circa 76,5 mil. euro, iar restul sumei depindea de rezultatele financiare auditate pe 2007.
"Am fost afectati nefavorabil de scaderea pretului la titluri de stat, obligatiuni si actiuni pe care le avem in portofoliu, din care am inregistrat pierderi de 22 mil. lei. Din cauza cresterii dobanzilor au scazut preturile obligatiunilor si titlurilor de stat, pe care le inregistram trimestru de trimestru la valoarea de piata. Avem un portofoliu de titluri de stat de circa 500 mil. euro. Totusi, in ciuda perioadei dificile, am reusit sa avem o crestere de profit de 40%, in vreme ce peste tot in lume bancile anunta pierderi", a conchis Rekkers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO