Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania cere 41 mil. euro de la actionari

Banca Transilvania cere 41 mil. euro de la actionari

Click pentru imaginea intreaga

22.03.2007, 20:38 17

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca cu capital privat majoritar romanesc, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 217,7 milioane de lei (65 de milioane de euro) prin capitalizarea profitului net din 2006 si a primelor aferente emisiunilor de actiuni din anii precedenti, dar si prin aporturi de capital din partea actionarilor.
Anuntul BT de majorare a capitalului, unul din cele mai asteptate evenimente de catre investitorii la Bursa in ultimii ani, a fost primit cu reticenta de catre investitori de aceasta data, actiunile bancii inchizand sedinta de tranzactionare de ieri cu o crestere de doar 0,9%.
Consiliul de Administratie al BT a propus actionarilor capitalizarea rezervelor constituite din profitul net obtinut in 2006, in suma de 84,16 milioane de lei (25,2 milioane de euro), si a primelor de emisiune incasate in urma majorarii de capital derulata anul trecut, care se ridica la 94,2 milioane de lei (28,2 milioane de euro). In contul acestor sume, banca va emite circa 1,78 miliarde de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor. Fiecare actionar inregistrat la data de inregistrare ar urma sa primeasca circa 45,3 actiuni gratuite la fiecare 100 de actiuni detinute.
Diferenta de 39,3 milioane de lei (11,7 milioane de euro) ar urma sa fie acoperita printr-o majorare de capital cu aporturi de capital din partea actionarilor. Pentru aceasta, Banca Transilvania intentioneaza sa emita 393,3 milioane de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor la pretul de 0,35 lei/actiune, care cuprinde valoarea nominala de 0,1 lei/actiune si o prima de emisiune de 0,25 lei/actiune. Fiecare actionar va putea subscrie 10 actiuni noi la 100 de actiuni detinute. Banca isi propune sa stranga in acest fel 137,6 milioane de lei (41,2 milioane de euro).
"Fondurile atrase prin majorarea de capital vor fi utilizate pentru finantarea planurilor de investitii. In acest an vom investi circa 30 de milioane de euro in banca, pentru extinderea retelei, dezvoltarea sistemului IT si constructia centrului regional din Baneasa. De asemenea, vom investi sume importante in subsidiarele grupului, asigurari, leasing, minicredit si factoring", a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Propunerea de majorare a capitalului social va fi dezbatuta in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, convocata pentru data de 25 aprilie 2007.
Banca Transilvania a fost unul dintre cei mai activi emitenti de pe piata de capital, cresterea bancii bazandu-se in mare parte pe majorarile de capital realizate pe Bursa. In cei aproape zece ani de prezenta pe Bursa, Banca Transilvania a realizat 13 majorari de capital, ajungand in prezent la un capital social de 393,3 milioane de lei (117,7 milioane de euro).
Cresterea organica puternica, dar si actiunile gratuite distribuite in fiecare an din profitul net au facut ca actiunile Bancii Transilvania sa fie printre cele mai profitabile de la Bursa.
Anul trecut, banca a raportat un profit net preliminar de 120,2 milioane de lei (35,3 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de 2005. Activele bancii au atins la finele lunii decembrie 2,4 miliarde de euro, propulsand-o pe locul a cincilea in sistemul bancar romanesc, cu o cota de piata de 4,7%.
Principalele directii de dezvoltare ale bancii au fost in ultimii ani cresterea finantarilor acordate IMM-urilor si extinderea agresiva a retelei teritoriale, care avea la finele anului trecut 341 de unitati.
Banca este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care se numara presedintele acesteia, Horia Ciorcila. Cel mai important actionar este insa Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 15%.
SIF-urile controleaza circa 14,12% din actiunile bancii.
Titlurile Bancii Transilvania au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 1,11 lei/actiune, in crestere cu 0,9%. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la aproape 1,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO