Burse - Fonduri mutuale

Bani mai putini de la brokeri pentru Fondul de Compensare

20.11.2007, 19:44 17

Fondul de Compensare a Investitorilor vrea sa modifice forma sub care societatile de brokeraj si administratorii de conturi individuale de investitii platesc contributiile anuale, propunand ca 25% din suma sa fie achitata numerar si restul de 75% sa ia forma scrisorilor de garantie bancara acoperite printr-un depozit bancar.
Pentru anul in curs, cei 98 de membri ai Fondului de Compensare, majoritatea societati de brokeraj, au achitat contributia anuala in numerar, aceasta formula ducand la costuri ridicate de partea brokerilor.
In proiectul inaintat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, membrii Fondului trag un semnal de alarma asupra costurilor ridicate generate de contributiile anuale la Fond, care afecteaza situatia financiara a brokerilor si administratorilor. Astfel, Fondul nu va avea resurse suficiente pentru compensarea investitorilor in cazul care unul dintre membrii intra in incapacitate de plata.
Majorarea contributiilor anuale ale membrilor nu reprezinta o solutie viabila pentru a creste capacitatea de compensare a Fondului, avand in vedere ca nivelul actual al contributiilor este deja "destul de ridicat".
Propunerea ca 75% din contributia anuala sa ia forma scrisorii de garantie bancara are avantajele ca resursele financiare raman la dispozitia membrilor, iar dobanda se incaseaza de catre membri.
"Obtinerea scrisorilor de garantie bancara intra in responsabilitatea brokerilor si a administratorilor care sunt membri ai Fondului. Acestia vor apela la bancile care participa la sistemul de compensare-decontare de pe piata locala de capital", explica Stefan Chirtu, director executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.
In prezent, Fondul a colectat aproximativ 1,2 mil. euro, suma care a fost investita in proportie de 83% in titluri de stat si obligatiuni, restul fiind plasat in depozite bancare la termen.
La sfarsitul lunii septembrie, valoarea investitiei medii de compensat (raportul dintre suma investitiilor compensate raportate de membrii Fondului si numarul membrilor) a fost de aproximativ 2,8 mil. euro. Pentru 2008, reprezentantii Fondului estimeaza o investitie medie de compensat in valoare de aproximativ 3 mil. euro.
Contributiile membrilor pentru anul viitor vor trebui astfel sa urce pana la 1,8 mil. euro.
Propunerea Fondului ar reduce semnificativ contributiile membrilor depuse in numerar pentru anul 2008 de la 1,8 mil. euro la 450.000 de euro.
"Am avut o prima intalnire cu reprezentantii Comisiei si am primit semnale pozitive legate de modificarile propuse de Fond. Speram sa fie aprobate destul de repede, astfel incat de anul viitor colectarea contributiilor sa aiba loc dupa forma modificata", spune Chirtu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO