Burse - Fonduri mutuale

BRD si SNP, transferate la pachet

24.09.2003, 00:00 10

Actiunile SNP Petrom si cele ale Bancii Romane pentru Dezvioltare (BRD), cele mai mari companii de la Bursa, au facut ieri obiectul a cate doua tranzactii speciale in valoare totala de 19 miliarde de lei, aproximativ jumatate din valaorea totala a tranzactiilor de ieri de le Bursa. In rest, cele mai multe din actiunile cotate nu au inregistrat modificari semnificative de pret fata  de ziua anterioara.
In cele doua tranzactii speciale cu actiunile Petrom s-au transferat actiuni in valoare de 14 miliarde de lei. Pretul la care s-au transferat actiunile, 1.410 de lei  fiind similar cu cel de pe piata. In celelalte 149 de operatiuni cu titluri Petrom s-au transferat actiuni in valaore de alte 2,2 miliarde de lei. Cotatia a oscilat intre 1.390 si 1.400 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la pretul maxim, la fel ca luni.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au coborat ieri pe piata pana la cel mai mic pret inregistrat in ultima luna, 16.800 lei/actiune. Cele doua tranzactii speciale, in valoare de 5 miliarde de lei s-au realizat la 17.000 lei/actiune. Acesta a fost si pretul ultimei tranzactii din piata, cu 1,2% mai mic fata de sedinta anterioara. Valoarea tranzactiilor comune cu actiuni BRD a fost de 1,7 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au avut o zi linistita fara nici o modificare a pretului de inchidere. Ultima tranzactie s-a realizat la 3.650 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 1,5 miliarde de lei.
O crestere semnificativa au inregistrat ieri actiunile combinatului chimic Azomures, pe fondul speculatiilor legate de viitoarea majoare a capitalului social prin acordarea dreptului de a subscrie actiuni la un  pret mai mic decat de la Bursa. Actiunile Azomures au incheiat sedinta de ieri la maximul zilei, de 3.800 lei/actiune, cu aproape 3% mai mult fata de sedinta anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de 3,6 miliarde de lei.
O valoare mai mare a operatiunilor au inregistrat titlurile a doua dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova si SIF Oltenia. Actiunile celor doua au integistrat tranzactii de 4 miliarde de lei si respectiv 3,6 miliarde de lei si au inchis ziua la acelasi pret, 3.450 lei/actiune, fara nici o modificare fata de sedinta precedenta. De altfel, nici celelelte trei SIF-uri nu au avut la inchidere preturi diferite fata de cele de luni. Cei doi indici care urmaresc evolutia societatilor comerciale au incheiat ziua la valori foarte apropiate de cele de luni.



BVB, membra la inca o federatie
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat ieri ca a devenit membra a Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS), dupa ce a devenit la finalul anului trecut membru corespondent al Federatiei Europene a Burselor de Valori. Conform presedintelui BVB, Sergiu Oprescu, “BVB isi doreste sa participe la construirea unei piete de capital puternice in regiune, deoarece in contextul globalizarii de astazi, nimeni nu poate ajunge la performante de unul singur.”



Piata Rasdaq
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica(BCC) au fost tranzactionate marti in volume cu mult superioare celor inregistrate in sedintele precedente. Valoarea totala a operatiunilor cu titlurile singurei banci listate pe Rasdaq au depasit 12 miliarde lei, din care 11,6 mld. reprezinta valoare unei tranzactii speciale prin care s-au transferat 614.000 actiuni la pretul de 19.000 lei/actiune. Alte sase tranzactii comune au fost realizate la preturi cuprinse intre 18.000 si 18.500 lei/actiune, in conditiile unei scaderi usoare a cotatiei medii(- 0,13%). Ultimul pret de pe piata a scazut cu 500 de lei, ajungand la 18.000 lei/actiune.
Dupa deprecierea puternica de luni, titlurile Argus Constanta au avut o usoara revenire in sedinta de ieri, insa pretul de inchidere a ramas constant la 220.000 lei/actiune. Argus a ramas cea mai intens tranzactionata companie de pe Rasdaq, cu un rulaj de peste 2,3 miliarde lei. In urma recentei majorari, capitalul social al companiei a ajuns la 469 de mld. lei.
In sedinta de marti s-a mai consemnat achizitionarea unui pachet de 39% din actiunile societatii de proiectare Proiect Bucovina, tranzactie realizata in cadrul unei oferte publice de preluare.Valoarea operatiunii s-a ridicat la aproximativ 600 de milioane lei, iar pretul de transfer a fost de 1.200 lei/actiune - cotatie cu 20% mai mare fata de ultima tranzactie realizata cu titlurile societatii.
O evolutie semnificativa au cunoscut-o si compania de retail din domeniul alimentar, Combis SA, ale carei titluri au fost implicate intr-un transfer in suma de 900 milioane lei. Pretul de transfer a fost de 450.000 lei/actiune, cu toate ca ultima tranzactie realizata in luna iulie s-a efectuat la pretul de 11.500 lei/actiune. Valoarea nominala a actiunilor Combis este de 25.000 lei/actiune.
Tranzactii importante s-au realizat si cu titlurile Ana Imep SA Pitesti, in valoare totala de 263 de milioane lei. Cele 16 tranzactii s-au efectuat la preturi ce au oscilat intre 1.900 si 1.970 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1,87%
vlad.nicolaescu@zf.ro ; gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO