Burse - Fonduri mutuale

Broker promoveaza la categoria I si tinteste un profit cu 25% mai mare

Broker promoveaza la categoria I si tinteste un profit cu 25% mai mare

Click pentru imaginea marita

26.04.2007, 19:23 14

Compania de brokeraj Broker Cluj estimeaza pentru acest an un profit brut de 27,2 milioane de lei (8,1 mil. euro), cu circa 25% mai mare decat profitul obtinut in 2006, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli care va fi dezbatut in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.
Bugetul nu ia in calcul fuziunile aflate in curs. Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata pe piata de capital, va fi promovata la categoria I a Bursei de Valori, actiunile societatii fiind cotate in prezent la categoria a II-a. Actiunile Broker sunt listate la Bursa din februarie 2005.
"Am primit confirmarea din partea Bursei de Valori privind admiterea la categoria I. Am trimis deja suma necesara in acest sens, astfel ca ma astept ca transferul actiunilor sa se realizeze in cateva zile", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker.
Promovarea actiunilor Broker nu a fost lipsita de controverse. Comisia de Cotare a Bursei de Valori a dat aviz negativ in acest sens, pe motiv ca planul de afaceri al companiei pentru urmatorii cinci ani nu continea informatii cu privire la rezultatele fuziunii pe care Broker intentioneaza sa o realizeze cu alte doua societati de brokeraj. Avizul Comisiei de Cotare este insa doar consultativ, iar Comitetul Bursei a adoptat, in cele din urma, transferul actiunilor la prima categorie. "Nu am prezentat detalii cu privire la fuziune, deoarece aceasta nu a fost inca aprobata de actionari, urmand sa fie dezbatuta in AGA de vineri. Daca actionarii aproba fuziunea, vom veni pe urma cu bugetul consolidat", a declarat Prunea. El a mai precizat ca bugetul care va fi prezentat spre aprobare actionarilor in AGA prevede venituri totale de 44,2 mil. lei (circa 13,2 mil. euro), in crestere cu 25% fata de anul trecut, o crestere similara fiind prevazuta si pentru profitul brut.
De asemenea, Broker are in vedere pentru acest an un program de investitii de circa
4 milioane de euro, pentru constructia sediului central din Cluj si a altor trei sedii in tara, precum si pentru deschiderea de noi subunitati, atat in tara, cat si in strainatate.
Atat bugetul de venituri si cheltuieli, cat si programul de investitii nu au in vedere fuziunea pe care Broker intentioneaza sa o deruleze cu alte doua societati de brokeraj: HTI Valori Mobiliare si CRI Investco. Fuziunea va fi dezbatuta in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de vineri. O a treia societate de brokeraj, Transilvania Capital, a intrat mai tarziu in discutii cu Broker privind o eventuala fuziune.
In urma acestei fuziuni, Broker ar urma sa devina una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe Bursa si, totodata, cel mai important actionar al Bursei de Valori si al Bursei din Sibiu.
Actionarii vor mai discuta in cadrul AGA si majorarea capitalului social al Broker, prin incorporarea unor rezerve din profitul net pe anul trecut si din prime de capital aferente emisiunilor anterioare si emiterea de actiuni gratuite in valoare de 24,38 mil. lei (7,3 mil. euro). De asemenea, compania a propus actionarilor si o majorare cu aporturi de capital, prin emisiunea a maximum 10,92 milioane de actiuni cu valoarea de 0,5 lei/actiune, care vor fi vandute actionarilor la un pret de 0,75 lei/actiune. Broker ar putea atrage astfel inca 8,19 mil. lei (2,45 mil. euro) de la actionari.
Broker a obtinut anul trecut un profit net de 19 milioane de lei (5,4 milioane de euro), in crestere cu 46% fata de 2005. Profitul brut al companiei a fost de 21,8 milioane de lei (6,2 milioane de euro).
In primele trei luni ale acestui an, compania a raportat un profit brut de 8,84 milioane de lei (2,61 milioane de euro), cu 38% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2006.
Actiunile Broker au crescut ieri cu 3,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 2,17 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 71 de milioane de euro.


Broker iese de la Siretul
Broker Cluj a vandut, marti, un pachet de 9,7% din actiunile producatorului de textile Siretul Pascani, pentru suma de 1,35 mil. lei (405.000 euro). In urma acestei tranzactii, Broker mai detine 6,7% din actiunile Siretul. "Siretul este o investitie care a ajuns la maturitate si am decis sa iesim pentru ca exista oportunitati de investitii mai bune in acest moment.
Daca se iveste oportunitatea vom vinde si pachetul de actiuni pe care il mai detinem", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj. Cumparatorul a fost Scala Real Estate din Iasi, care a ajuns astfel la o participatie de 30,7% in cadrul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO