Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au devenit mai optimisti si vad o posibila intoarcere a pietei

21.01.2008, 18:11 13

Evenimentele pozitive cu privire la emiterea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unei reglementari care usureaza votul prin corespondenta la SIF-uri, cat si declaratiile presedintelui Fed privind previziunile de crestere a pietei europene au redat increderea unora dintre brokeri privind evolutia Bursei in perioada urmatoare.
"Prin declaratiile presedintelui Fed de la finele acestei saptamani el recomanda indirect o reorientare a investitiilor catre celelalte piete, in special Europa", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca piata europeana nu se confrunta cu aceleasi probleme ca cea americana si ca vede o stabilizare a acesteia, respectiv o continuare a cresterii pe cele emergente din estul Europei.
Molnar a adaugat ca evenimentul pozitiv legat de emiterea deciziei CNVM cu privire la votul prin corespondenta al actionarilor societatilor de investitii de tip inchis ar putea ajuta SIF-urile sa intruneasca cvorumul necesar luarii de decizii in Adunarile Generale Extraordinare.
"In principiu, decizia CNVM referitoare la votul electronic ar da posibilitatea strainilor sa voteze in adunarea generala a SIF-urilor. Implicatiile majore ale intrunirii cvorumului la SIF-uri ar fi ca acestea si-ar putea majora capitalul social", considera Molnar.
Brokerii spun ca votul strainilor in adunarile generale ale SIF-urilor este unul destul de important si pana acum acestia se confruntau cu probleme legate de procedurile de vot prin mandat.
"Din cunostintele mele, strainii detin peste jumatate din capitalul rulat pe Bursa al SIF-urilor. La SIF Moldova strainii detin circa 30% din capitalul social. Eu cred ca se pot intruni conditiile de cvorum la SIF-uri. Macar sa se intalneasca o data si sa coboare prin statut limita de intrunire a cvorumului", este de parere Adrian Manaila.
Pana acum, SIF Moldova este singura dintre SIF-uri care si-a aratat intentia de a desfasura adunari generale in urmatoarea perioada, dupa ce anul trecut SIF Transilvania a reusit pentru prima data sa stranga voturile actionariatului pentru a modifica capitalul social. "Este binevenita aceasta decizie a CNVM care arata ca este interes in aceasta privinta. Votul prin mandat este unul greoi si din cate stiu eu unele fonduri nici nu au dreptul prin statut sa cedeze dreptul lor de vot in adunarile generale", spune Adrian Manaila.
La finele saptamanii trecute, indicele Dow Jones Average a pierdut 0,5%, punand capat celei mai proaste saptamani din ultimii cinci ani, in timp ce principalii indici europeni au inregistrat scaderi de circa 1% pe fondul ingrijorarilor investitorilor cu privire la o posibila recesiune a celei mai mari economii.
"De obicei cand tuseste America tuseste toata lumea. Ar fi cazul sa mai punem o haina si sa luam o aspirina si sa mergem mai departe", spune Manaila.
El cosidera ca banii de pe piata din SUA s-ar putea orienta rapid catre continentul european, previzionand ca in maxim trei luni de zile, daca piata americana nu-si va reveni, Europa s-ar putea decupla ca evolutie a pietelor de capital.
"Eu sunt mult mai optimist acum. E destul de putin probabil sa mai scada sub nivelul de acum.
Teoretic, de aici incolo piata ar trebui sa se intoarca. De doua zile ne-am cam rupt de americani", spune Octavian Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO