Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cer listări de companii de stat, dar nu are cine să le facă

Brokerii cer listări de companii de stat, dar nu are...

Autor: Andrei Chirileasa

16.04.2013, 00:06 510

Statul a primit o singură ofertă pentru intermedierea listării la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile Complexului Energetic Craiova de la consorţiul format din Group Société Générale şi Swiss Capital, potrivit unui anunţ al Ministerului Economiei.

Valoarea ofertei ar putea fi între 100 şi 150 de milioane de euro, având în vedere că valoarea companiei se situează în jurul a 900 de milioane de euro. Banii strânşi în ofertă ar urma să intre în companie.
Faptul că statul a primit doar o ofertă de intermediere pentru listarea CE Oltenia arată că pe piaţa locală mai există doar câteva firme de brokeraj care au capacitatea de a intermedia astfel de tranzacţii. Retragerea de pe piaţă a ING şi UniCredit şi dificultăţile cu care se confruntă celelalte firme de brokeraj au făcut ca statul să nu mai aibă acum cu cine negocia pentru listări.

Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj de pe bursă, este printre puţinele care se mai încumetă la listări. Brokerii de la Swiss Capital pregătesc în prezent şi listarea Nuclearelectrica, alături de BT Securities. La Nuclearelectrica, statul a primit doar două oferte de intermediere, una de la consorţiul câştigător şi una de laconsorţiul format din Wood şi Intercapital Invest. Oferta Nuclearelectrica ar putea fi lansată luna viitoare, conform declaraţiilor ministrului energiei Constantin Niţă. Swiss Capital este implicată şi în listarea Tarom, despre care nu s-a mai auzit însă nimic.

Marile bănci de investiţii internaţionale, precum Goldman Sachs şi Citi, care s-au bătut să obţină mandatele pentru listarea Romgaz, respectiv Hidroelectrica, nu au mai licitat pentru noi mandate, fiind descurajate de ritmul lent în care decurg aceste listări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO