Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că Bursa va recupera decalajul faţă de pieţele externe

Brokerii cred că Bursa va recupera decalajul faţă de pieţele externe

Autor: Ioana Moldovan

05.09.2010, 23:51 12

Remanierea guverna­men­tală a afectat în mică măsură Bursa deValori Bucureşti (BVB), care a rămas decuplată de pieţele externeşi a scăzut uşor vineri, cu 0,56%, pe un rulaj de numai 6,2milioane de lei, minimul ultimelor şase săptămâni. "Piaţa de laBucureşti a rămas decuplată de pieţele globale din cauzaincertitudinilor din planul politic. Totuşi, mişcările nu au fostimportante şi trebuie menţionat faptul că lichi­ditatea a fostextrem de redusă. Cred că în următoarele şedinţe BVB va recuperadelay-ul pe care în prezent îl înregistrează faţă de burseleexterne", a declarat Adrian Lupşan, directorul general adjunct alfirmei de brokeraj Intercapital Invest.
Şase miniştri au fost remaniaţi sau au renunţat la mandatul primit,fiind desemnaţi înlocuitori la conducerea ministerelor Finanţelor,Economiei, Transporturilor, Muncii, Agriculturii şiComunicaţiilor.
BVB a scăzut cu 0,19% la deschiderea şedinţei de vineri, după careşi-a accentuat treptat pierderile, iar la jumătatea zilei era încoborâre cu 1,07%. Piaţa a recuperat însă o parte din corecţii sprefinalul sesiunii.
Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia titlurilor celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF), a deschis şedinţa aproapede nivelul de joi, iar la jumătatea seiunii consemna o pierderemedie de 0,49%, pentru ca spre finele zilei să revină pe creştere.SIF-urile au închis astfel şedinţa cu un avans de 0,74%.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri de la BVB,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scăderecu 0,23%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,49% sub referinţă.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, aînregistrat o pierdere nesemnificativă, de 0,11%.
Valoarea operaţiunilor realizate vineri la BVB s-a ridicat la 6,2milioane de lei (1,44 milioane de euro), mai puţin de jumătate dinrulajul de joi, de 16,4 milioane de lei (3,8 milioane deeuro).
Lichiditatea pieţei a ajuns astfel la cel mai redus nivel dinultimele şase săptămâni, un rulaj mai redus fiind raportat la 22iulie, când tranzacţiile au însumat 3,63 milioane de lei.
Piaţa acţiunilor a avut un rulaj de 5,85 milioane de lei, iar celemai li­chide au fost titlurile BRD-Groupe Société Générale (BRD) şiSIF Ol­tenia (SIF5), cu transferuri de 1,44 mi­­lioane de lei şirespectiv 1,08 milioane de lei.
Pe sectorul destinat obligaţiunillor au fost realizate douătransferuri cu titluri de stat cu scadenţa în valoare de 187.000 delei.
Lichiditatea produselor structurate s-a ridicat al 104.500 de lei,în timp ce transferurile cu contracte Futures au totalizat aproape52.000 de lei.
Capitalizarea BVB a ajuns vineri la 90,99 miliarde de lei (21,26miliarde de euro), după ce joi s-a ridicat la 91,08 milioane de lei(21,37 milioane de euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de mai puţinde 279.000 de lei, iar cele mai lichide au fost titlurileProspecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Armax Gaz (ARAX), însă cu rulajefoarte reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO