Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că minitrendul de creştere al Bursei va continua

18.08.2010, 23:35 20

Bursa a înregistrat ieri o corecţie după creşterile din primelezile ale săptămânii, interesul in­vestitorilor pentru ac­ţiunifiind unul redus, lichiditatea pieţei cumulând abia 2,3 milioane deeuro.

Cele mai tranzacţionate 10 titluri de pe Bursă au pierdut înmedie 1%, iar indicele general BET-C s-a depreciat cu 1,1%.SIF-urile au închis şedinţa de ieri cu o scădere nesemni­ficativă,de 0,4%.

Brokerii consideră că cel mai probabil tendinţa pozitivă dinultimele săptămâni va continua, dar volumele nu sunt aşteptate săurce semnificativ decât începând cu luna septembrie. "Deocamdatăsuntem pe un minitrend de creştere care este posibil să continue,nu mă aştept însă la evoluţii puternice, ci la o oarecarelâncezeală. Titlurile lichide ar putea să mai câştige ceva lacotaţii. Astăzi (ieri - n. red.) unele societăţi au înregistratscăderi ceva mai mari spre final, dar cred eu că o variaţie de pânăla 2% face parte din normalitate în condiţiile lichidităţiiscăzute. Un ordin mai mare spre final poate să modifice cotaţiilecu circa 1% dacă volumele sunt reduse", spune Alin Brendea,directorul de tranzacţionare al societăţii de interme­diere PrimeTransaction.

În topul tranzacţiilor s-au aflat titlurile SIF Oltenia (SIF5),care au pierdut 1,4% pe un rulaj de 3,4 mil. lei. Titlurile SIFMoldova (SIF2) au stagnat la nivelul cotaţiei din şedinţaprecedentă.

Acţiunile BVB au fost, de ase­menea, printre cele maitran­zacţionate, câştigând 8,6% până la final după ce pe parcursulzilei au sărit cu peste 9%.

"Singurul lucru obiectiv care ar fi putut determina creştereaacţiunilor BVB este legat de Fondul Pro­prietatea. Astăzi (ieri -n. red.) am avut şi ştirea legată de înregistrarea la CNVM afondului şi o listare a lui ar majora semnificativ afacerileBursei", spune Brendea.

Titlurile Oil Terminal (OIL), care înregistraseră o creştere de10% în ziua anterioară, au pierdut ieri aproape 6% pe un rulajscăzut. O scădere mai importantă au mai consemnat titlurile AlroSlatina (ALR) şi acţiunile Broker Cluj (BRK), cu 3,2% şi respec­tiv2,2 pro­cente.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 2,3%, iar cele ale BRDSociété-Générale (BRD) au coborât cu 0,8%. Acţiunile BănciiTransilvania (TLV) au marcat o corecţie de 0,7%, iar cele aleTransgaz Mediaş (TGN) s-au depreciat cu 0,8%.

"Pe plan extern există o oarecare incertitudine în ceea cepriveşte proiecţiile pentru perioada ur­mătoare. Pe de o parte avemrezultate bune la şase luni din partea marilor corporaţii, pe dealtă parte sunt temerile legate de faptul că în absenţa stimulilorgu­vernamentali economiei îi va fi greu să crească. Este un apetitceva mai mare acum pentru scenarii negativiste însă eu sunt de unoptimism moderat. Mă aştept poate la o perioadă mai lungă în carepiaţa să nu aibă o tendinţă foarte clară", spune Alin Brendea.

Bursele străine şi-au menţinut scăderile după închidereaşedinţei de la Bursă, cele europene marcând corecţii de0,3%-0,7%.

Bursa americană a deschis ziua în declin cu 0,4%, după ce urcaseanterior cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO