Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca strainii au revenit

20.05.2005, 19:28 14

SIF-urile si-au continuat ascensiunea si pe parcursul sedintei de ieri, fiind insotite de aceasta data si de o crestere generalizata a pietei.

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la Bursa de Valori, a urcat ieri cu aproape 1,3%, in conditiile in care majoritatea actiunilor au inregistrat aprecieri. Lichiditatea din piata s-a mentinut la un nivel asemanator cu cel din sedinta precedenta, cu mentiunea ca ponderea operatiunilor realizate pe SIF-uri a fost in usoara scadere.

"Sedinta de astazi (n.r. - ieri) confirma inceputul de crestere a pietei, cresterea SIF-urilor fiind cea care a pornit piata. In acest moment, majoritatea actiunilor arata bine atat din punct de vedere grafic, cat si din punct de vedere al analizei tehnice. In piata au inceput sa apara bani noi, iar aceasta tendinta se va mentine si in continuare. In aceste conditii, cred ca cel putin pana la sfarsitul acestei luni vom avea parte de cresteri ale actiunilor, desi nu cred ca se va ajunge la nivelurile maxime inregistrate in februarie", a comentat Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere SSIF Broker Cluj.

Brokerii sunt de parere ca acest context este favorabil si pentru intrarea mai puternica a investitorilor straini pe piata. "Cu siguranta ca investitorii straini au inceput sa intre pe piata in ultimele zile si aceasta tendinta va continua probabil si in perioada urmatoare. In acest moment, acestia vizeaza in principal operatiuni speculative si mai putin achizitii de portofoliu. Dupa ce s-au indepartat in aprilie, investitorii incep sa se intoarca pe piata de capital, care ofera totusi cele mai bune castiguri", considera Ceuca.

Alti brokeri se arata mai rezervati, motivand ca aceasta crestere trebuie sustinuta si de o sporire a lichiditatii in piata. "Este inca devreme sa tragem concluzia ca piata a intrat pe un trend crescator, in conditiile in care lichiditatea ramane la un nivel destul de redus. Deocamdata, cresterea valorii tranzactiilor se datoreaza transferurilor realizate pe SIF Banat-Crisana", este de parere Nicolae Ghergus, presedintele societatii de brokeraj Confident.

Operatiunile realizate cu pachete de actiuni SIF Banat-Crisana au tinut si ieri capul de afis, valoarea acestor tranzactii depasind din nou 70 mld. lei (1,9 mil. euro). Cresterea de pret a fost si mai accentuata decat in ziua precedenta, apropiindu-se de 9,2%. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 14.300 lei/actiune.

Pe pozitia secunda din punct de vedere al rulajului s-au situat actiunile Bancii Transilvania, care au facut obiectul unor transferuri de 27,8 miliarde de lei (770.000 de euro). Pretul de tranzactionare a ramas la acelasi nivel de 7.650 lei/actiune inregistrat la finele sedintei precedente.

O evolutie buna au inregistrat ieri si actiunile Petrom, care au urcat cu peste 4,9%, inchizand la 3.420 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor din piata a fost de 6,4 miliarde de lei (177.000 de euro). La acestea se adauga trei tranzactii speciale cu titluri Petrom, in valoare de 20,1 miliarde de lei (556.000 de euro). Aceste operatiuni s-au perfectat la un pret de 3.350 lei/actiune, sub pretul din piata.

Exceptia a fost ieri Banca Comerciala Carpatica, care a pierdut circa 9,5%, o data cu trecerea datei de inregistrare. Pretul de inchidere al actiunilor bancii a fost de 4.750 lei/actiune.



CNVM renunta la inserierea actiunilor

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a renuntat la ideea de inseriere a actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Electronica RASDAQ in urma protestelor brokerilor si a reprezentantilor celor doua piete. CNVM a luat decizia de a suspenda decizia care obliga institutiile pietei sa incheie inserierea actiunilor pana la 1 iunie, aparuta deja in Monitorul Oficial, dupa o intalnire avuta ieri cu reprezentantii pietelor. Masura urmeaza sa fie abrogata ulterior. BVB si RASDAQ incepusera de altfel demersurile pentru a ataca in justitie actul normativ prin care Comisia ii obliga sa inceapa sa numeroteze actiunile. Brokerii si reprezentantii burselor sustineau ca aplicarea masurii este foarte dificila din punct de vedere informatic, necesitand investitii imense, si in plus ar fi incetinit de cateva zeci de ori sistemul de tranzactionare. De asemenea, sustineau ei, actiunile nu mai sunt inseriate pe nici o piata de capital din Europa. CNVM spunea insa ca masura ar aduce mai multa protectie pentru investitori, asigurand posibilitatea de a urmari traseul actiunilor tranzactionate. Vlad Nicolaescu



Piata RASDAQ

Sedinta de ieri a consemnat revenirea la tranzactionare a actiunilor Braiconf Braila, care au realizat un rulaj de aproape 2 miliarde de lei (55.000 de euro), ridicand putin lichiditatea la categoria I a Bursei RASDAQ.

Titlurile Braiconf au inceput sedinta in crestere, atingand in scurt timp un maxim de 61.500 lei/actiune. Pe finalul sedintei vanzatorii si-au facut simtita prezenta mai puternic in piata, cursul coborand la 60.000 lei/actiune, care a fost si ultimul pret al zilei. In aceste conditii, aprecierea inregistrata de actiunile Braiconf a fost de aproape 2,6%.

Producatorul brailean de confectii a inceput anul cu un profit de 0,2 milioane de euro, realizand in primul trimestru o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro. Compania intentioneaza sa-si majoreze de sase ori capitalul social, de la 0,2 la 1,2 milioane de euro, pentru a pregati listarea la Bursa. In urma divizarii PAS, structura actionariatului este dispersata, in conditiile in care ultimele raportari catre RASDAQ nu indica nici un actionar cu peste 10% din actiuni.

La categoria I, un rulaj ceva mai important au realizat si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu transferuri de circa 0,4 miliarde de lei (11.000 de euro). Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Socep a fost de 2.700 lei/actiune, in urcare cu 3,8% comparativ cu sedinta precedenta.

La categoria de baza, cel mai tranzactionat emitent a fost producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, cu operatiuni in valoare de peste 2 miliarde de lei (55.000 de euro). Dupa atingerea unui maxim de 4.300 lei/actiune, cotatia a inchis la 4.100 lei/actiune, un pret mai mare cu 0,4% fata de sedinta anterioara.

Actiunile Ductil au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 1,12 miliarde de lei (31.000 de euro). La nivelul pretul mediu, de 5.129 de lei/actiune, titlurile au inregistrat o scadere de 3,72%. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 5.300 de lei/actiune, de altfel si nivelul maxim al sedintei.

In cadrul tranzactiei speciale realizate ieri s-au transferat 3.665.793 de actiuni ale firmei Metropolitan Leasing, la un pret de 672 lei/actiune. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 2,46 miliarde de lei, transferandu-se astfel 10,84% din capitalul social al emitentului. Conform ultimei raportari, cu acest pachet de actiuni este mentionat Sorin Creteanu , printre ceilalti actionari numarandu-se Dan Petrescu (35,5%), Abi Chanin Khalil (19,2%) si Romanel International Group (17,5%).

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO