Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că străinii au revenit la cumpărare pe bursa de la Bucureşti

Brokerii cred că străinii au revenit la cumpărare pe bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu

31.08.2011, 00:03 802

Acţiunile BRD au urcat cu 4,35% chiar la închi­de­rea şedinţei şi au ridicat bursa cu 0,16%, într-o piaţă în care cinci deal-uri cu 0,45% din titlurile băncii au dus lichiditatea la 58,6 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 şedinţe.

"Tranzacţiile mari cu acţiuni BRD demonstrează că sunt investitori mari prezenţi la cumpărare, probabil sunt străini. Faţă de săptămânile trecute există un sentiment mai bun în piaţă. Se vede susţinere la cumpărare pe acţiunile băncilor, ale Petrom şi ale SIF-urilor. O calmare a investitorilor pe pieţele internaţionale ar putea aduce creşteri importante la bursa de la Bucureşti, pentru că sunt rezultate bune la nivel micro şi macroeconomic, iar multe acţiuni par în acest moment subevaluate", a declarat Adrian Ceucă, directorul de tranzacţionare al Broker Cluj (BRK).

După primele două ore cotaţiile celor mai multe acţiuni au coborât uşor sub nivelurile de la finalul şedinţei precedente. Întoarcerea a fost cauzată de trecerea pe scădere a pieţelor de la Paris şi Frankfurt în urma publicării unor date sub estimări privind încrederea consumatorilor în economie din Uniunea Europeană.

Circa două treimi din lichiditatea de marţi a fost asigurată de cinci deal-uri cu 0,45% din acţiunile BRD, de 37,6 mi­lioane lei (8,9 milioane euro). La finalul şedinţei acţiunile BRD erau cotate pe piaţa principală la 12 lei şi consemnau al doilea rulaj din piaţă, de 2,7 milioane lei.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, inclusiv BRD, era în creştere cu 0,13%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,21% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

"Dacă excludem deal-urile cu acţiunile BRD, lichiditatea a fost redusă. Pe o piaţă în care nu vezi creşteri sau scăderi spectaculoase nu ai cum să te aştepţi la rulaje mari. Cred că investitorii au intrat un pic în vacanţă. În plus, se aşteaptă zvonuri şi ştiri referioare la listarea BCR cerută de către SIF-uri, întrucât un astfel de eveniment ar putea influenţa întreaga piaţă. Cred că investitorii vor redeveni mai activi din septembrie, deoarece, istoric vorbind, luna septembrie este o lună de acu­mu­lare în aşteptarea publicării rezultatelor finan­ciare", consideră Marcel Murgoci, direc­torul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8 milioane lei, iar cotaţia a scăzut cu 2,09%, la 0,4503 lei. Cu acţiunile FP a fost realizat şi un deal, de 2,2 milioane lei.

"Este greu de făcut o predicţie în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a pieţei, deoarece evenimentele sunt impredictibile şi greu de cuantificat. Unii investitori mizează pe apariţia lor şi vor intra pe anumiţi emitenţi. Alţii, dimpotrivă, sunt mai pesimişti şi renunţă la acţiuni. Din această bătălie nu ştiu cine va ieşi câştigător, dar măcar putem avea o lichiditate mare", a conchis Murgoci.

La finalul şedinţei de la Bucureşti piaţa de la Paris era în stagnare şi bursa de la Frankfurt consemna un recul de 0,7%, deşi la deschidere au avansat uşor. Bursa de la Londra avansa cu peste 2,2%, însă această piaţă se alinia la creşterile înregistrate luni de restul burselor, zi când a fost închisă cu prilejul unei sărbători.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care vor reveni astăzi la tranzacţionare după ce ieri a avut loc Adunarea Generală în care acţionarii au discutat printre altele separarea funcţiilor de preşedinte şi director general al companiei, ambele deţinute în prezent de Constantin Roibu, şi atragerea unor credite de 250 mil. euro.

  • Titlurile SIF Muntenia (SIF4), după ce Fondul Român de Garantare a Creditelor a fost raportat cu achiziţia unui pachet de 166.000 de acţiuni în valoare de 88.800 de lei (21.000 de euro).

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri pe minus, cu o scădere de 1% pe indicele S&P 500. Principalii indici ai burselor europene consemnau la aceeaşi oră variaţii atât în plus, cât şi în minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO