Burse - Fonduri mutuale

​Bursa le plăteşte comision firmelor de brokeraj care aduc emitenţi noi

​Bursa le plăteşte comision firmelor de brokeraj care aduc emitenţi noi

Autor: Andrei Chirileasa

30.08.2011, 11:37 320

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a aprobat la finele săptămânii trecute noua politică de stimulare a participanţilor la piaţa de capital, în vederea creşterii lichidităţii pieţei şi a diversificării instrumentelor oferite spre tranzacţionare.

Noua politică prevede ca market-makerii de pe piaţa spot să beneficieze de comisioane de tranzacţionare reduse pentru tranzacţiile realizate pe contul house pe acţiunile pentru care sunt market-makeri. De exemplu, market-makerii pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) ar putea ajunge să plătească un comision de 0,01% la cumpărare şi 0,035% la vânzare dacă realizează tranzacţii de peste 5 mil. lei pe lună pe cont propriu, pentru a susţine lichiditatea acţiunilor.

Market-makerii de pe piaţa derivatelor vor beneficia în continuare de scutiri de comisioane la tranzacţiile derulate pe cont propriu pe instrumentele pentru care sunt market-makeri, dar şi de discount la tranzacţiile cu acţiuni.

A treia măsură gândită de Consiliul Bursei pentru a atrage un număr mai mare de emitenţi este acordarea unei reduceri de 2.000 de euro la factura lunară firmelor de brokeraj care listează societăţi pe piaţa reglementată, die societăţi noi, fie provenind de pe RASDAQ, cu excepţia celor la care statul este acţionar. Dacă este vorba despre o societate nouă, brokerul va primi şi 50% din comisionul de tranzacţionare generat de acţiunile respective pe o perioadă de 12 luni, care va fi scăzut din factura lunară.

Pentru listarea unei firme pe sistemul alternativ ATS, firmele de brokeraj vor beneficia de 500 de euro reducere la factura lunară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO