Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Carpatica Invest duc clienţii la Varşovia pentru diversificare

Brokerii de la Carpatica Invest duc clienţii la Varşovia pentru diversificare

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

26.01.2012, 00:05 713

Societatea de brokeraj Carpatica Invest, membră a grupului financiar-bancar omonim, a devenit membru cu drepturi depline al Bursei de Valori de la Varşovia, oferind astfel clienţilor acces la cea mai dezvoltată piaţă de acţiuni din Europa Centrală şi de Est.

"Prin admiterea societă­ţii ca membru al Bursei de Valori de la Varşovia, societatea va putea oferi clienţilor acces direct atât la o piaţă de capital mai matură, cât şi la o paletă de instrumente mai diversificată", a declarat Marius Trif, directorul general al societăţii de brokeraj Carpatica Invest. Societatea a încheiat anul 2011 pe locul al optulea în topul brokerilor cu o cotă de piaţă de 3,57%, aferentă unui volum al tranzacţiilor intermediate de circa 830 mil. lei.

Carpatica Invest este a doua societate românească de brokeraj care devine membru al bursei poloneze, după ce BT Securities a fost primul broker român care s-a înscris în lista de membri a Bursei de la Varşovia în vara anului trecut. Pe Bursa din Varşovia se tranzacţionează zilnic peste 400 de companii cu o valoare totală de 100 miliarde de euro. În comparaţie, pe Bursa de la Bucureşti se tranzacţionează circa 70 de companii româneşti cu o valoare de 11 miliarde de euro.

Interesul brokerilor români pentru tranzacţionarea pe bursele din regiune nu este de dată recentă. În anul 2008, BT Securities, casa de brokeraj din cadrul grupului financiar Banca Transilvania, a fost primul intermediar din România şi al doilea din estul Europei autorizat să tranzacţioneze direct pe Bursa de Valori din Viena. De atunci, mai mulţi brokeri locali, printre care se numără Broker Cluj şi IFB Finwest, au devenit membri ai bursei austriece.

Tranzacţionarea pe bursele de regiune, mult mai dezvoltate şi mai lichide decât bursa de la Bucureşti, a devenit tot mai populară în rândul investitorilor străini. Pe Bursa de la Viena sau pe cea de la Varşovia, investitorii locali pot investi în sectoare de activitate absente de la bursa locală, cum ar fi companiile de telecomunicaţii sau producătorii de software. Plasamentele pe bursele externe comportă însă şi riscuri. În afară de riscul valutar, pentru că la Viena acţiunile sunt denominate în euro, iar la Varşovia acţiunile se tranzacţionează în zloţi, investitorii se expun riscului de a investi pe o piaţă pe care nu o cunosc şi care poate reacţiona diferit la informaţii privind evoluţiile macroeconomice sau la cele despre contextul internaţional.

Astfel că anul trecut, investitorii care au rămas "acasă" au avut mai puţin de pierdut decât cei care au investit pe bursa austriacă sau pe cea poloneză. Ambele burse au scăzut mai mult decât Bursa de la Bucureşti anul trecut. Mai exact, indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, a scăzut anul trecut cu 17,7%, în timp ce indicele austriac ATX a pierdut 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO