Burse - Fonduri mutuale

Brokerii, la vanatoare de actiuni mici

03.07.2003, 00:00 14

In asteptarea rezultatelor financiare de pe trimestrul al doilea, o parte dintre brokeri si investitori s-au orientat in ultimele zile catre actiunile companiilor mici, dar cu rezultatre financiare bune.  Lichiditatea redusa a acestot titluri face ca de fiecare data cand apare un cumparator important, pretul sa creasca substantial.
Dupa ce in ultimele saptamani, actiunile Santierului Naval Orsova si cele ale Electrocontact Botosani au inregistrat cresteri importante, ieri a venit randul titlurilor Petrolsub. Actiunile companiei de prelucrare a titeiului Petrolsub Bihor au urcat ieri cu maximum permis pentru o singura zi de tranzactionare, 15%, pe fondul cumpararilor masive. Actiunile companiei au atins ieri un nou maxim istoric, ajungand la 3950 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de ieri cu titlurile companiei a depasit 800 milioane de lei. Profitul companiei pe anul trecut a fost de 28 miliarde de lei, si reprezinta peste 35% din valoarea de piata a companiei calculata la pretul de ieri.  Raportul, care le ofera brokerilor indicii asupra randamentului pe care ar putea sa il obtina, este unul din cele mai mari de la Bursa.
Excluzand actiunile Rolast transferate ieri in cadrul unei oferte publice, valoarea tranzactiilor de ieri de pe piata a fost de 26 miliarde de lei, in usoara crestere fata de ziua precedenta. Cresterea s-a datorat in parte reintrarii la tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania, dupa operarea in registrul actionarilor a majorarii de capital Actiunile bancii au fost cele mai tranzactionate din piata, cu tranzactii in valoare de 6,7 miliarde de lei . Pretul a oscilat intre 3.350 si 3.450 lei/actiune, iar cotatia de inchidere, de 3.400 lei/actiune a fost cu 1,5% mai mare fata de pretul de referinta. Ca urmare a majorarii de capital, ponderea actiunilor bancii in calcului indicelul BET a crescut de la 15,7% la 19,3%.
Actiunile de la Bursa nu au inregistrat ieri o tendinta clara. Indicii BET si BET-C au urcat cu 0,4%, in timp ce societatile de investitii financiare au pierdut, in medie, 0,7%.
Actiunile Petrom si-au continuat ieri ascensiunea, dar intr-un ritm mai putin accelarat. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul maxim al zilei, 1.390 lei/actiune, cu 0,7% mai mare fata de valoarea de marti. Valoarea operatiunilor a fost de 4,3 miliarde de lei.
Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au urcat ieri din nou pana la 6.100 lei/actiune, maximul istoric atins in sedinta precedenta. Cotatia de inchidere, de 6.050 lei/actiune a fost cu 0,8% mai mare fata de valoarea precedenta.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au urcat in clasamentul celor mai tranzactionate titluri pe fondul unor ordine mari de vanzare. Pretul de inchidere, de 1.000 lei/actiune reprezinta minimul ultimei luni si a fost cu 4,8% fata de pretul de marti. Valoarea operatiunilor cu titluri Oltchim a fost de 234 milioane de lei.



Tranzactii cu 4,5% din Delfincom
Actiunile companiei de comert cu amanuntul Delfincom Bucuresti au fost ieri cele mai tranzactionate de la  Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 1,4 miliarde de lei. Cele mai multe dintre actiuni au fost transferate la pretul de 30.000 lei/actiune, care a fost si cotatia maxima a zilei.
Pachetele de actiuni transferate ieri reprezinta 4,5% din capitalul companiei. Cotatia medie de ieri a inregistrat o crestere de 4,7% fata de valoarea anterioara. Delfincom are un capital social de 27 miliarde de lei, iar principalul actionar este APAPS, cu aproape 60% din actiuni.
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat si ieri tranzactii in valoare de un miliard de lei. Cele 11 tranzactii s-au realizat la pretul de 19.500 lei/actiune. Cotatia de ieri a actiunilor bancii a fost cu 0,2% mai mare fata de valoarea anterioara.
Cresterea actiunilor companiei de asigurari ARDAF din Cluj s-a accentuat ieri, cand s-a inregistrat si o crestere a valorii tranzactiilor. Pretul maxim al zilei a fost de 1.150 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 12%. Valoarea operatiunilor a fost de 232 milioane de lei.
Actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega) au facut ieri obiectul a sase operatiuni in valoare de  731 milioane de lei. Pretul tuturor actiunilor transferate ieri a fost de 460 de lei. Cotatia medie a fost cu 1% mai mare fata de valoarea anterioara. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au oscilat intre 37.000 si 38.000 lei/actiune, iar valaoarea tranzactiilor a fost de 224 milioane de lei. Pretul mediu a inregistrat o crestere nesemnificativa fata de valoarea de marti.
Pretul actiunilor fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov a avut ieri o evolutie stabila in intervalul 11.500 - 12.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 363 milioane de lei. Societatea este detinuta in proportie de 51% de  Asociatia Salariatilor - PAS Prodlacta. Actiunile unui alt fabricant de produse lactate, Napolact Cluj-Napoca, au urcat cu 2,3% fata de marti. Cotatia actiunilor a oscilat ieri intre 40.000 si 42.000 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depasit 150 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO