Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu vor ca BVB să devină o acţiune „de 2 lei”

Brokerii nu vor ca BVB să devină o acţiune „de 2 lei”

Autor: Roxana Daniela Pricop

12.09.2010, 23:05 25

Societăţile de brokeraj, principalii acţionari ai Bursei deValori Bucureşti, au respins prin neprezentare în AGA propunereamanagementului de a splita valoarea nominală a acţiunilor Bursei dela 10 lei la 1 leu.

Menită să asigure o creştere a lichidităţii, aşa cum anunţaStere Farmache, preşedintele BVB, operaţiunea de splitare a valoriinominale a acţiunilor Bursei de la 10 lei la un leu s-a lovit derefuzul brokerilor care nu s-au prezentat în număr suficient la AGApentru a se putea pune în discuţie acest subiect.

După ce vineri, 10 septembrie, brokerii, încinşi după discuţiileprivind reprezentanţii BVB la conducerea Depozitarului Central, nuau mai avut răbdare pentru a vota splitarea valorii nominale şi aupărăsit AGA. În ziua următoare, la a doua convocare, acţionariis-au prezentat în număr insuficient pentru a asigura cvorumul decel puţin 50%, fiind prezenţi doar 27,07%.

Preşedintele Bursei, Stere Farmache, a declarat că nu se varepune în discuţie în acest an splitarea valorii acţiunilor,potrivit Mediafax.

Practic, splitarea valorii ar fi făcut acţiunea BVB mult maiaccesibilă micilor investitori în condiţiile în care acţionariatulBursei este dominat de societăţile de brokeraj şi alţi investitoriinstituţionali.

În discuţiile de vineri ale acţionarilor, principalul argumentpentru splitarea valorii acţiunilor de la 10 lei la 1 leu l-areprezentat pregătirea tehnică a unei eventuale fuziuni cu Bursa dela Sibiu (acţiunile Sibex au valoarea nominală de 1 leu). Criticiipropunerii afirmau că scăderea valorii sub echivalentul unui euroar diminua semnificativ vizibilitatea Bursei de Valori Bucureşti,care s-ar transforma într-o "penny stock" (bursă pe care titlurilese tranzacţionează sub un dolar - n.r.), conform Mediafax.

Ultimul preţ al acţiunilor BVB a fost joi de 36 lei/acţiune. Încazul în care s-ar fi aprobat splitarea, preţul ar fi coborât la3,6 lei/acţiune, iar un acţionar ar fi deţinut 10 acţiuni în loc deuna singură.

Peste 500 de acţionari noi

Acţiunile BVB sunt în prezent printre cele mai "scumpe" de peBursă, fiind depăşite doar de titlurile Transgaz (cotate la 244,7lei) şi Erste Bank (125 lei). Cu toate acestea, Bursa a reuşit încele trei luni de listare să îşi crească numărul de acţionari de lacirca 340 la 850, potrivit informaţiilor furnizate de Anca Dumitru,directorul general al Bursei, ceea ce arată că titlurile au intratşi în vizorul micilor acţionari.

De asemenea, lichiditatea acţiunilor a fost printre cele maimari de pe piaţă, acţiunile BVB intrând în perioada 8 iunie -10septembrie în top 10 cele mai tranzacţionate.

Printre acţionarii nou intraţi în acţionariatul BVB s-ar număraşi fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, care ar deţineaproape 2% din capitalul societăţii, potrivit unor surse.Informaţia nu a fost încă confirmată de oficialii Templeton.Franklin Templeton a primit săptămâna trecută mandatul deadministrator al Fondului Proprietatea.

Miza societăţilor de brokeraj de a-şi păstra intactă supremaţiaîn acţionariatul Bursei derivă în principal din faptul că Bursaeste principalul operator al pieţei de capital şi are un cuvântgreu de spus asupra desemnării conducerii Depozitarului Central,precum şi a celorlalte instituţii din grupul BVB (Casa deCompensare, Fondul de Compensare).

Acţionarii BVB au ales echipa pentru DepozitarulCentral

Vineri, 10 septembrie, Bursa de Valori Bucureşti, cel mai mareacţionar al Depozitarului Central cu 66 % din capital, şi-adesemnat în AGA reprezentanţii pentru conducerea Depozitarului.

Cei nouă reprezentanţi sunt Alexandru Ioan, şef retail lasocietatea de brokeraj KBC Securities, Adrian Tod Raileanu,director general adjunct la Rombell Securities, Valentin Ionescu,care va prelua de la finele lunii septembrie mandatul de directorgeneral al BVB, Octavian Dragolea, director la societatea debrokeraj IFB Finwest.

Patru dintre actualii administratori au reuşit să obţină votulacţionarilor BVB: Carmen Dumitrescu, director general adjunct laSIF Banat-Crişana, Cecilia Manta, şef serviciu acţionariat la SIFMoldova, Doru Boloş, director general la Interdealer CapitalInvest, Cristinel Sandu Popescu, preşedinte Voltinvest. CosminIvan, preşedintele HTI Valori Mobiliare, a obţinut de asemeneavotul acţionarilor pentru a reprezenta Bursa la conducereaDepozitarului.

Cei nouă vor reprezenta BVB în alegerea componenţei conduceriiDepozitarului Central, vot ce va avea loc într-o adunare ce urmeazăa fi convocată. Miza unui loc în conducere este ridicată având învedere că Depozitarul Central este instituţia care realizeazăoperaţiunile de depozitare şi compensare aferente tranzacţilor cuacţiuni derulate pe Bursă. Mai mult, la Depozitarul Central se aflăregistrul acţionarilor tuturor companiilor listate, precum şi celal acţionarilor Fondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO