Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si-au impartit o piata de doua ori mai mica in primul semestru

Brokerii si-au impartit o piata de doua ori mai mica in primul semestru

Click pentru imaginea marita

02.07.2008, 19:25 29

Scaderea puternica a actiunilor listate si reducerea volumelor de tranzactionare de pe Bursa i-a afectat deopotriva si pe brokerii investitorilor institutionali si pe cei de retail, majoritatea societatilor de brokeraj inregistrand scaderi semnificative ale tranzactiilor intermediate.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni, obligatiuni si drepturi de alocare intermediate de brokeri in primul semestru s-a ridicat la 2,85 mld. euro, fata de 5,6 mld. euro in perioada similara din 2007.
Dintre primele zece societati de brokeraj, doar Intercapital Invest a realizat in primele sase luni un rulaj mai mare decat in prima jumatate a anului trecut. Tranzactiile intermediate de Intercapital Invest s-au ridicat la 490 mil. lei (134 mil. euro), fata de 481 mil. lei in semestrul intai din 2007.
Aparitia Intercapital in topul primilor zece brokeri din piata este insa o surpriza, aceasta datorandu-se in principal tranzactiilor intermediate in iunie cu actiunile Policolor. La sfarsitul lui iunie 2007, Intercapital ocupa locul 12 in topul brokerilor.
Intercapital Invest, condusa de Razvan Pasol, a intermediat cea mai mare tranzactie de pe Bursa din ultimele luni: vanzarea de catre fondul de investitii RAEF a unui pachet de 33% din actiunile producatorului de vopsele Policolor Bucuresti (PCL) catre fondurile RIF si RC2, pentru 27,5 mil. euro. Societatea de brokeraj, controlata de catre RAEF, a intermediat si ultimele achizitii realizate de RC2 la Policolor.
Cea mai activa societate de brokeraj de pe Bursa a fost in primul semestru KBC Securities, firma care face parte din grupul belgian KBC, care a realizat tranzactii in valoare de 1,18 mld. lei (324 mil. euro). De altfel, KBC Securities a inregistrat cea mai mica scadere a rulajului comparativ cu perioada similara a anului trecut (30%), dintre primele zece societati de brokeraj de pe piata, exceptand Intercapital Invest. Societatea de brokeraj si-a pastrat astfel prima pozitie in top, cu o cota de piata de 11,4%, aproape dubla fata de urmatoarea clasata, ING Bank. In primul semestru al anului trecut, KBC Securities fusese a doua.
KBC i-a pierdut la inceputul lunii iunie pe doi dintre principalii brokeri, Olimpiu Blajut, care era si directorul general, si Bogdan Juravle, care au plecat la rivalii de la Morgan Stanley - HTI.
Cea mai puternica scadere din Top 10 a inregistrat-o UniCredit CAIB Securities, care a realizat tranzactii de 441 mil. lei (121 mil. euro), de patru ori mai mici decat in perioada similara a anului trecut, cand ocupase primul loc in top, cu un rulaj de aproape 2 mld. lei. Societatea de brokeraj condusa de Liviu Giugiumica si-a redus astfel cota de piata de la 10,3% la 4,2%.
O scadere puternica a inregistrat si Raiffeisen Capital&Investment (RCI), care a intermediat tranzactii de 654 mil. lei (179 mil. euro), in scadere cu 54% fata de perioada similara din 2007.
Cu toate acestea, societatea de brokeraj a grupului Raiffeisen si-a pastrat pozitia a treia in top. RCI a intermediat cea mai mare oferta publica derulata in acest an pe Bursa, cea a procesatorului de PVC Teraplast Bistrita, in valoare de 13 mil. euro.
ING Bank a urcat pe locul al doilea in top, de pe patru, desi a inregistrat o scadere cu 48% a tranzactiilor, in timp ce BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, a castigat o pozitie, inchizand primul semestru pe locul al patrulea.
Semestrul al doilea ar putea aduce noi modificari in topul brokerilor, avand in vedere cresterea puternica a BCR, care a inceput sa opereze direct pe Bursa la inceputul acestui an, reusind sa urce pe locul 12, luand in considerare si tranzactiile derulate prin subsidiara BCR Securities. De asemenea, banca de investitii americana Morgan Stanley ar putea pune un accent mai mare pe operatiunile derulate pe piata romaneasca prin intermediul HTI.

Intercapital Invest este singura societate de brokeraj din top 10 care si-a majorat tranzactiile in primul semestru, cu 2%.
KBC Securities a urcat pe primul loc, fiind singura societate de brokeraj cu rulaj de peste 1 miliard de lei.
UniCredit CAIB Securities a cazut de pe primul loc pe 7, cu tranzactii intermediate in scadere cu 77%.
Primii 10 brokeri de pe Bursa au facut 55% din piata in primul semestru, fata de 59% in perioada similara din 2007.
Valoarea tranzactiilor intermediate de brokeri in primul semestru a fost de 2,85 mld. euro, fata de 5,6 mld. euro anul trecut.
Primele zece societati de brokeraj de pe piata au realizat rulaje mai mic in medie cu 43% fata de anul trecut.
Vanzarea a 33% din Policolor de catre RAEF pentru 27,5 mil. euro a fost cea mai mare tranzactie de pe Bursa din primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO