Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad o revenire a Bursei pe termen scurt

24.03.2008, 18:38 18

"Cred ca evolutia de la finalul saptamanii este un semnal de intoarcere de trend. De fiecare data cand Bursa a crescut dupa o scadere mai abrupta piata s-a intors. Nu mai vad nicio justificare a scaderilor din punctul de vedere al analizei fundamentale", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Cresterile de vineri s-au suprapus cu scaderi usoare ale principalilor indici europeni si cu un avans de peste 2% al celor de pe piata americana, dupa ce Fed a injectat noi lichiditati in sistemul bancar, iar casele de brokeraj au raportat profituri peste estimarile analistilor.
Indicele german DAX a pierdut vineri 0,7%, cel englez a scazut cu 0,9%, iar indicele francez CAC 40 a coborat cu 0,5%.
Investitorii europeni erau ingrijorati ca incetinirea cresterii economice va reduce cererea pentru materii prime si hidrocarburi, ce se va vedea in profiturile companiilor din acest domeniu.
"Analiza tehnica nu indica crestere. Suntem in apropierea unor suporturi multi-anuale si daca Bursa va continua sa scada sub acestea mi-e si groaza sa ma gandesc ce ar putea urma", spune Mihai Codoban, analist la societatea de brokeraj Interdealer Capital Invest.
El considera ca evolutia Bursei nu are nicio justificare din punctul de vedere al rezultatelor emitentilor si al asteptarilor pentru acest an, iar chiar daca la nivel macroeconomic sunt cateva probleme, precum inflatia si balanta externa, acestea sunt rezolvabile.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a ridicat vineri la 5,8 milioane de euro, de circa trei ori mai redusa fata de ziua anterioara.
Sedinta de la finele saptamanii trecute a debutat cu cresteri de 3,5% pe principalii indici ai Bursei, pentru ca pe final avansul chiar sa se anuleze, indicele BET inchizand cu o apreciere de numai 1,4%.
Principalele titluri au continuat sa inregistreze variatii mari, cu BRD castigand 4,4% si Petrom adaugand 3,3%, dupa scaderile record de peste 9% din ziua anterioara.
Actiunile Bancii Transilvania au fost vineri cele mai tranzactionate, acestea castigand 2,1% pe un rulaj de 0,87 milioane de euro (3,2 milioane de lei).
Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 1,8%, anuland avansul din sedinta precedenta.
Actiunile Bancii Carpatica au sarit cu 8%, dupa mai multe zile in care acestea s-au depreciat cu peste 20%.
Scaderi importante au consemnat actiunile Broker Cluj si Impact Bucuresti, care au continuat sa scada cu 5,8% si respectiv 3,8%.
Indicele BET-FI a inregistrat un avans modic, de 0,5%.
Cele mai tranzactionate dintre SIF-uri au fost actiunile SIF Muntenia, care au stagnat la nivelul pietei pe un rulaj de 0,81 milioane de euro (aproape 3 milioane de lei).
"Ma astept la o apreciere a cotatiilor cel putin pe termen scurt. In momentele acestea se vinde fara niciun temei, iar in aceste conditii Bursa nu poate sa continue la nesfarsit cu scaderile", considera Adrian Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO