Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad tranzactii mai mici. Din cauza vanzatorilor

11.09.2006, 18:12 23

Bursa a inchis saptamana cu cresteri usoare la nivelul principalelor cotatii, pe o lichiditate si mai scazuta decat in sedinta precedenta.
Brokerii spun ca activitatea bursiera in scadere se datoreaza lipsei de oferte de pe piata si a faptului ca tranzactionarea titlurilor Transelectrica, odata intrata in parametri normali, nu mai sustine volumele pe Bursa.
"Problema lichiditatii pe Bursa este destul de veche si in acest moment este alimentata de faptul ca oferta de titluri pe piata este redusa, investitorii fiind putin dispusi sa vanda actiuni in aceasta perioada. Exista un segment important de investitori mai mici care au putine criterii de analiza a pietei si care achizitioneaza titluri in perioadele cand se asteapta cresteri importante, dupa care o perioada nu mai tranzactioneaza pe piata", spune Adrian Zoicas-Ienciu, analist la societatea de brokeraj Broker Cluj.
"Imbunatatirea lichiditatii se poate realiza prin listarea de noi emitenti importanti pe Bursa si in urma scaderii ratelor de dobanda. Sunt multi investitori care iau alternativa investirii pe Bursa ca urmare a conditiilor nefavorabile de pe piata depozitelor bancare", spune Ienciu.
Indicele BET a castigat 0,9%, sustinut de cresterile de aproape 2% inregistrate de titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare, acestea din urma fiind si cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 0,94 mil. euro (3,3 mil. lei).
SIF-urile au castigat in medie 0,6%, pe o lichiditatea scazuta, tranzactii mai importante realizandu-se cu actiunile SIF Moldova, care au stagnat pe un rulaj de 0,9 mil. euro (3,1 mil. lei).
Titlurile Transelectrica au inregistrat un avans de peste 2%, tranzactiile cu aceste actiuni ridicandu-se la aproape 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei). Actiunile din sectorul bancar, Banca Transilvania si BRD au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta.
"La raportul de tara sunt mai sensibile fondurile straine pentru ca acestea au reguli stricte de gestiune a riscului inscrise in statut. In randul investitorilor strategici, care au detineri importante pe Bursa nu ma astept ca raportul de tara sa constituie un factor foarte important, pentru ca acestia au luat decizia de investire anterior acestui eveniment. De asemenea, Bursa noastra nu este chiar ieftina in acest moment, de aceea potentialul de crestere nu este unul foarte ridicat", considera Adrian Zoicas-Ienciu.

Actiunile Transelectrica au castigat 2,2% pe un rulaj de aproape 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei). "Evolutia titlurilor Transelectrica a fost oarecum previzibila pana in acest moment. Oferta pe aceste actiuni nu prea exista, drept pentru care este predispusa la aprecieri. Cu toate acestea, nu cred ca investitorii vor fi dispusi sa le achizitioneze la preturi cu mult peste actualul curs din piata, care mi se pare rezonabil din punctul de vedere al analizei fundamentale", spune Adrian Zoicas-Ienciu, analist la societatea de brokeraj Broker Cluj. Pe parcursul sedintei, titlurile Transelectrica au atins un maxim de 28,4 lei/actiune, pentru ca la inchidere acestea sa fie cotate la 28,1 lei/actiune.

Titlurile SIF Oltenia au urcat usor, cu 0,7%, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei). "Ma astept ca prin lunile octombrie-noiembrie SIF-urile sa atinga nivelele maxime inregistrate pe parcursul acestui an", spune Adrian Zoicas-Ienciu. SIF-urile au inregistrat cresteri usoare, de pana la 1%, cu exceptia titlurile SIF Moldova, care au stagnat la nivelul pietei. De la inceputul anului, actiunile SIF Oltenia au castigat peste 7%, cursul de inchidere de vineri situandu-se totusi cu aproape 10% sub nivelul maxim atins pe parcursul acestui an. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,77 lei/actiune.

Actiunile Petrom au inregistrat un avans de aproape 2%, in ultimele saptamani cursul fluctuand in jurul cotatiei de 0,55 lei/actiune. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 0,42 mil. euro (1,5 mil. lei). "Investitorii nu mai sunt asa de interesati sa acumuleze pachete la Petrom, pentru ca aceasta companie are un actionar majoritar. Cred ca un raport de tara favorabil ar putea sa miste cursul acestor actiuni de la nivelele actuale, punandu-l pe un trend ascendent", spune Adrian Zoicas-Ienciu. Ultimul pret la care titlurile Petrom s-au tranzactionat a fost de 0,555 lei/actiune, cu aproximativ 16% peste cel de la inceputul acestui an.

Titlurile producatorului de componente pentru motoare de aviatie Turbomecanica s-au apreciat cu 3,3%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,12 milioane de euro (0,42 milioane de lei). In ultima saptamana, aceste actiuni au inregistrat o tendinta de apreciere, dupa ce o perioada destul de indelungata s-au mentinut in preajma acelorasi cotatii. In ultima perioada, actiunile Turbomecanica au intrat in atentia mai multor fonduri de investitii, societatea nefiind controlata inca de un investitor strategic. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fost tranzactionate la un pret minim de 0,750 lei/actiune si au inchis pe maxim, la un curs de 0,775 lei/actiune.

Actiunile producatorului de textile Confectii Vaslui au castigat vineri 4,3% pe fondul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat peste 0,96 milioane de actiuni, reprezentand 1,3% din capitalul social al companiei. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la aproape 40.000 euro (0,13 mil. lei). Aprecierea de curs a venit pe fondul rezultatelor raportate de companie la jumatatea anului. Cifra de afaceri a Confectii Vaslui s-a diminuat cu 9,7% in primele sase luni, pana la aproape 2 milioane de euro (7 mil. lei). Profitul companiei a scazut de asemenea, cu 21,2%, ajungand la 50.861 euro (0,18 mil.lei). La inchidere, aceste titluri au fost cotate la un pret de 0,145 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO