Burse - Fonduri mutuale

Brokerii văd un trend ascendent pe Bursă cel puţin în următoarele luni

Autor: Juganaru Monica

03.01.2011, 23:50 24

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis prima sesiune a anuluicu un avans de 1,18%, pe o lichiditate de două ori mai mare faţă deultima şedinţă din 2010, de 22,8 milioane lei (5,3 milioaneeuro).

Piaţa a deschis prima şedinţă a anului în creştere cu 0,32%, iarcele mai mari avansuri au fost consemnate de acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF), care au urcat, în medie,cu 1,8%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri cu 1,86% pestenivelul de joi, ultima sesiune de tranzacţionare din 2010, iaracţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)şi-au păstrat câştigul din debut, astfel că indicele BET-FI aînchis cu un plus de 1,75%.

Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al societăţii debrokeraj SSIF Broker (BRK), consideră că piaţa a înregistrat luni oevoluţie optimistă, fiind o continuare a ultimelor sesiuni detranzacţionare din 2010, când interesul la cumpărare a fost maiputernic.

"Lichiditatea a fost una normală pentru ultima perioadă, iarmajoritatea tranzacţiilor s-au realizat cu acţiuni SIF şi de laprima categorie. Pentru perioada următoare credem că interesulinvestitorilor pentru Bursă va creşte, în aşteptarea listăriiFondului Proprietatea. Estimăm o evoluţie pozitivă pentru primeleluni ale anului, iar dacă luăm în considerare perspectivelemacroeconomice pentru România, cu aşteptări de reluare a creşteriieconomice, interesul marilor investitori ar putea să se reorientezespre piaţa noastră, astfel că evoluţia pozitivă se poate propagapână la finalul anului", a declarat Moldovan.

Valoarea totală a tranzacţiilor încheiate luni pe piaţa deacţiuni a fost de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro), de douăori mai mare faţă de rulajul din şedinţa precedentă, de 11,2milioane lei (2,6 milioane euro). Pe segmentul de obligaţiuni nu afost realizat niciun transfer.

Pe primele două locuri în topul rulajelor de pe piaţa principalăs-au clasat titlurile SIF Oltenia (SIF5), OMV Petrom (SNP) şi BRD.Primele două titluri au înregistrat operaţiuni de 3,2 milioane lei,iar BRD de 2,7 milioane lei.

Chiar în ultimele minute de tranzacţionare a fost raportat untransfer special cu acţiunile Petrom (SNP), de 3,4 milioane lei.Cele 10 milioane de titluri au fost cedate la o cotaţie de 0,34lei, cu 1,49% peste referinţă. Pe piaţa principală, acţiunile auînchis la un preţ de 0,341 lei, cu 1,79% mai mare faţă de nivelulprecedent.

Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Oltenia a fost efectuatla 1,29 lei, preţ în creştere cu 2,38%, iar titlurile BRD auavansat cu 0,4%, la 21,4 lei. Pe următorul loc în funcţie delichiditate s-au clasat acţiunile Banca Transilvania (TLV) cu unrulaj de 1,8 milioane lei.

Tranzacţii mai mari de un milion de lei au consemnat şiacţiunile BVB - 1,7 milioane lei, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIFMoldova (SIF2), cu rulaje similare, de 1,1 milioane lei.

Investitorii au realizat tranzacţii şi cu produse structurate,unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 597.000de lei, astfel că rulajul total al BVB a fost de 23,43 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO