Burse - Fonduri mutuale

Bugetele de pe Bursa pariaza pe revenirea economica

07.04.2010, 23:05 26

Majoritatea companiilor de pe Bursa care si-au publicat bugetelepentru acest an estimeaza cresteri semnificative ale afacerilor,dupa caderea din 2009, dand astfel semnalul reveniriieconomice.

Dintre cele 46 de companii nefinanciare ale caror bugete au fostanalizate de ZF, 40 mizeaza pe afaceri mai mari, cele mai optimisteprognoze fiind in industria siderurgica si metalurgica, inconstructii si in energie, unde majoritatea companiilor vadcresteri de doua cifre. Cu toate acestea, afacerile bugetate nusunt inca la nivelul celor din 2008.

De exemplu, Petrom vede o crestere cu 9% a cifrei de afaceri, la14 mld. lei, insa nivelul record din 2008 a fost de 16,7 mld. lei.In cazul Alro, cresterea bugetata este de 23%, la 1,74 mld. lei,sub nivelul de 1,97 mld. lei din 2008.

Bugetele companiilor listate reprezinta un barometru importantprivind asteptarile pe care mediul de afaceri le are pentru acestan. Spre deosebire de anii precedenti, cand indicatorii bugetatierau in general conservatori, anul acesta companiile nu ezita sa-sitreaca in bugete cresteri de doua cifre.

"Anul acesta se vorbeste intr-o maniera mult mai relaxata decatanul trecut, oamenii discuta despre cand o sa recuperam scaderea sidin aceasta cauza exista si o componenta psihologica pozitiva carese regaseste in bugete", explica Mihai Caruntu, sefuldepartamentului de analiza pe piata de capital al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO