Burse - Fonduri mutuale

Bursa a căzut din nou în apatie, în lipsa ştirilor importante

Bursa a căzut din nou în apatie, în lipsa ştirilor importante

Foto Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

24.10.2012, 00:07 511

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,17%, indicele general BET-C fiind ţinut aproape de nivelul de luni de creşterea uşoară înregistrată de acţiunile BRD. Piaţa a fost apatică, iar tranzacţiile au cumulat doar 13,8 milioane de lei.

Acţiunile BRD au câştigat 0,4%, titlurile OMV Petrom (SNP) au stagnat în timp ce acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) au pierdut 0,3%. SIF-urile şi celelalte titluri mai lichide au închis şedinţa în scădere.
"După scăderea destul de abruptă înregistrată an­terior de acţiunile BRD în acest moment au apărut investitori intere­saţi să acumuleze pachete mari de acţiuni la aceste pre­ţuri. Cel mai probabil, în perioada următoare preţul se va consolida în jurul acestor valori. În ceea ce priveşte Petrom, aici cum­părătorii clasici, şi anume fondurile Franklin Tem­ple­ton şi nu numai, îşi continuă achiziţiile şi probabil că vor face acest lucru încă o perioadă de timp. Din acest motiv, nu văd o corecţie foar­te importantă pentru acţiunea Pe­trom, ci mai degrabă o evoluţie po­ziti­vă, ţi­nând cont şi de aşteptările în ceea ce pri­veşte rezultatele economice", a de­cla­rat şeful departamentului de tranzac­ţio­nare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
La închiderea pieţei principale acţiunile BRD erau cotate la 7,85 lei, iar ultima tranzacţie cu titlurile OMV Petrom a fost realizată la 0,41 lei. Indi­cele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, cu 0,6% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în func­ţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,86% sub nivelul de la finalul şedinţei prece­dente.
"Piaţa noastră are în continuare potenţial de creştere, dar se corelează foarte mult cu evoluţiile pieţelor externe. Avem câteva companii pentru care există în continuare interes, cum ar fi OMV Petrom, Fondul Proprie­tatea sau BRD, dar pen­tru restul titlurilor piaţa rămâne foarte spe­culativă. Nivelurile foar­te ridicate la care sunt cele mai multe pieţe externe îi determină pe investitorii locali să fie mai reţinuţi la cumpărare şi precauţi la marcarea profiturilor. Avem un echilibru relativ în acest moment, care se va menţine atât timp cât nu vom avea o direcţie clară pe pieţele dezvoltate. Foarte im­portant va fi perioada de după alegerile din SUA, atunci când se vor termina şi raportările financiare ale companiilor americane", a mai spus brokerul.
Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,8 milioane de lei (5,2 milioane de euro), valoare cu 47% peste rulajul de luni, de numai 9,4 milioane de lei (2 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO