Burse - Fonduri mutuale

Bursa a resimtit din nou socul SIF-urilor

21.06.2006, 18:44 9

Volatilitatea excesiva a pietei bursiere, prin prisma evolutiei din ultimele doua zile, a dat un avertisment investitorilor ca piata inca nu s-a stabilizat. SIF-urile au pierdut ieri in jur de 5%-6%, fapt ce a anulat cresterile acestora din ultimele sedinte.
Brokerii cred ca scaderea de ieri poate fi pusa pe seama proiectului de instructiune a CNVM privind detinerile la SIF-uri, potrivit caruia investitorii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% din actiunile unei SIF vor fi obligati sa vanda. Indicele BET-FI a pierdut aproape 5,5% ieri. Cea mai mare scadere a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia, cu aproape 7%.
"Nu exista transparenta in ceea ce priveste reglementarile SIF-urilor, astfel ca investitorii sunt foarte prudenti si reactioneaza la orice stire nou aparuta. Chiar daca mai toate actiunile arata bine din punctul de vedere al analizei fundamentale, faptul ca piata este volatila nu indeamna investitorii sa intre la cumparare", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Cele mai tranzactionate au fost titlurile Bancii Transilvania, care au castigat 0,6% pe un rulaj de peste 3,2 milioane de lei (0,91 milioane de euro). Aceeasi evolutie au avut-o si actiunile celei mai mari banci listata pe Bursa, BRD, pe un rulaj mult mai scazut insa.
Brokerii cred ca suprasubscrierea actiunilor la Transelectrica va crea un plus de lichiditate in piata, astfel ca unii investitori ar putea sa intre la cumparare pe alte titluri, cu precadere pe SIF-uri.
"Pana la finalul lunii, ma astept ca piata sa ramana aproximativ in jurul actualelor cotatii, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca nu vom asista la fluctuatii importante pe piata. Spre sfarsitul acestei luni, odata cu incheierea subscrierii la Transelectrica, piata ar putea incerca un prim moment de stabilizare, eventual un trend usor de crestere", mai spune Brendea.

Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 0,6%, pe fondul unor transferuri de 0,92 mil. euro (3,23 mil. lei). Titlurile Bancii Transilvania au fost printre cele mai stabile in ultima perioada, rezistand trendului general de scadere din piata. De la inceputul lunii iunie, actiunile bancii au pierdut 3,9%. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat ieri la pretul de 0,865 lei/actiune.

Titlurile SIF Muntenia au inregistrat cel mai mare declin dintre SIF-uri, pierzand aproape 7% marti, pe un rulaj insa scazut de 1,6 mil. lei (0,45 mil. euro). "Increderea investitorilor in SIF-uri a fost puternic zdruncinata. E nevoie de o perioada de stabilizare mai lunga la nivelul pietei pentru ca acestia sa revina la cumparare", spune Alin Brendea. Aceste titluri au inchis sedinta la un pret de 1,22 lei/actiune.

Actiunile Flamingo au atins in debutul sedintei de ieri un minim istoric de 0,323 lei/actiune. In partea a doua a sedintei de tranzactionare insa, cumparatorii au devenit mai activi, actiunile retailerului IT&C si de electrocasnice inchizand sedinta la maximul zilei, de 0,355 lei/actiune, in crestere cu 4,4% fata de ziua precedenta. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la aproape 84.000 de euro (0,3 milioane de lei).

Titlurile Amonil Slobozia au pierdut ieri 7%, atingand un nou minim pentru acest an. Pachetele importante scoase la vanzare au pus o presiune puternica asupra pretului. Compania Romferchim, unul din principalii actionari ai Amonil, a vandut ieri 300.000 de actiuni, incasand circa 5.100 de euro. Rulajul total a fost de 77.000 de euro, iar ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,057
lei/actiune.

Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut ieri 5,8%, inchizand la cotatia de 1,78 lei/actiune. SIF Banat-Crisana a raportat ieri ca a subscris 200.000 de actiuni in cadrul ofertei publice initiale derulata de Transelectrica. Valoarea pachetului de actiuni subscris este de 0,95 mil. euro (3,36 mil. lei). SIF Transilvania a anuntat, de asemenea, ca a subscris actiuni in valoare de 0,57 mil. euro la Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO