Burse - Fonduri mutuale

Bursa a revenit pe plus

03.11.2004, 00:00 21

Daca in sedinta precedenta, toti cei trei indici care urmaresc companiile de pe Bursa au scazut, ieri situatia s-a inversat, Bursa incheind sedinta pe plus.t
Chiar daca piata se asteapta la o perioada de corectie dupa cresterile importante din octombrie, analistii spun ca mai este totusi loc de crestere pana la sfarsitul acestui an, dar bineinteles este normal ca unele actiuni sa scada. "Corectia dupa cresterea importanta din primele sase luni ale anului a venit in august si mai ales in septembrie. Este normal sa apara corectii si dupa cresterile din octombrie, dar atata timp cat toti indicatorii macroeconomici nu inregistreaza schimbari radicale, trendul Bursei se va mentine ascendent pe termen mediu si lung.  Normal, nu poate sa fie o crestere liniara, vor mai aparea corectii in anumite momente", a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Acesta considera ca pana la sfarsitul anului mai este loc de cresteri, intre companiile cu un potential mai ridicat de crestere pentru perioada ramasa pana la finele lui 2004, fiind, in opinia lui Ionescu, banca Carpatica dupa splitarea actiunilor, aici contand efectul psihologic al acestei splitari, chiar daca actiunile bancii au inregistrat deja cresteri datorita acestei viitoare divizari, dar si SIF Oltenia.
Reducerea ratei dobanzii de interventie de catre BNR cu 0,5 puncte procentuale, va avea o influenta pozitiva asupra Bursei doar daca si bancile vor opera o reducere a dobanzilor, dar oricum aceasta scadere operata de BNR nu va avea un impact semnificativ, a spus Ionescu.
Lichiditatea Bursei a fost ieri in scadere, tranzactiile cu actiuni insumand 77,6 miliarde de lei, analistii  considerand ca volumele la Bursa pana la alegeri  vor mai scadea, bineinteles exceptand situatia  unor eventuale tranzactii speciale, investitorii straini asteptand si rezultatul alegerilor din noiembrie.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale Petrom, care au realizat un rulaj de 16,8 miliarde de lei. Actiunile Petrom au pierdut ieri 0,7%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 2.760 lei/actiune.    
Actiunile Impact au recuperat o parte din pierderea de luni, cursul la inchidere castigand ieri 2,8%. Inchiderea s-a facut la 5.450 lei/actiune, pretul amxim la care aceste titluri au fot tranzactionate pe parcursul sedintei fiind cu 50 lei mai ridicat. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,2 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Carpatica au pierdut 1,3%, ultimul pret fiind de 7.700 lei/actiune. Operatiunile au insumat  4,3 miliarde de lei. Actiunile celorlalte doua banci listate pe Bursa, BRD si Banca Transilvania, au inregistrat aprecieri de  1,9%, respectiv 0,6%, dintre acestea mai intens tranzactionate fiind titlurile bancii Transilvania, cu un rulaj de 9,5 miliarde de lei.
Indicele BET - C a crescut ieri cu 0,6%, in medie si actiunile SIF crescand, aprecierea fiind insa foarte usoara, de 0,1%. Cea mai are crestere in randul SIF, a apartinut actiunilor SIF Moldova, care au inregistrat o apreciere de 1,6% pe fondul unor tranzactii de 7 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de elemente din betoane pentru constructii Elpreco Craiova au fost ieri printre cele mai tranzactionate titluri de pe RASDAQ.
Actiunile Elpreco au revenit in atentia investitorilor o data cu publicarea rezultatelor la noua luni, cursul neinregistrand insa modificari la nivelul cotatiei de la inchidere, de 400.000 lei/actiune. Tranzactiile derulate ieri cu aceste actiuni au insumat 1,1 miliarde de lei. Compania a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 44,9 miliarde de lei (1,1 milioane de euro), in crestere in lei cu 7,9% comparativ cu profitul aferent perioadei similare a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere in lei de 25,1% atingand 427,2 miliarde de lei (10,4 milioane de euro).
Cel mai mare rulaj l-au realizat insa actiunile producatorului de textile Minet Ramnicu - Valcea. In cele patru tranzactii realizate cu aceste actiuni s-au transferat actiuni reprezentand 7,9% din capitalul social al companiei. Cotatia medie a fost in jurul a 100.000 lei/actiune, in scadere cu 0,3% fata de cursul precedent. In urma divizarii PAS, principalii actionari ai Minet ajungand sa fie o serie de persoane fizice, nici unul din actionarii Minet nedetinand, conform ultimei raportari, mai mult de 13% din actiuni.
Actiunile Sanex au castigat ieri 0,7%, aceste actiuni fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 6.850 lei si 7.100 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la un pret cu 50 de lei mai redus comparativ cu pretul maxim. Lichiditatea actiunilor a fost in usoara crestere, valoarea tranzactiilor fiind de 1,1 miliarde de lei.
Actiunile societatii Neptun Campina au crescut cu maximul posibil al sedintei, cursul stabilind si un nou maxim istoric la nivelul pretului de 167.132 lei/actiune. Cotatia medie a  urcat cu peste 24%. Ultimul pret la care aceste titluri au fost tranzactionate a fost de 166.000 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost destul de redusa, in conditiile realizarii unor transferuri de 384 milioane de lei.
O apreciere importanta au inregistrat si actiunile producatorului de mobilier Ilefor Targu - Mures. Pe fondul unei presiuni la cumparare, titlurile Ilefor au castigat 19,7%. Inchiderea s-a facut la pretul maxim al sedintei de 5.750 lei/actiune, un maxim pentru ultimul an de tranzactionare. Ilefor este controlata de omul de afaceri Viorel Sucu, care detine 18% din actiuni in nume propriu si alte 30% prin intermediul Mobexpert Group. Compania este listata la categoria a II-a a pietei.
Ieri s-a derulat si o tranzactie speciale, cu actiunile companiei Cord Buzau, prin care s-a transferat 2,1% din actiunile societatii. Operatiunea s-a perfectat la pretul de 56.000 lei/actiune, valoarea acestui transfer fiind de 3,4 miliarde de lei. Actionarul majoritar al Cord este compania bulgara EPP Comerce OOD, cu o detinere de 71,5%, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Transilvania, care detine 15,4% din actiuni.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO