Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut cu 1% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj dominat de tranzacţii cu acţiuni BRD şi Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

21.02.2012, 13:47 213

Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul uşor de la deschidere şi a scăzut cu 1,02% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele vest-europene, pe un rulaj în creştere şi asigurat în proporţie de 82% de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi BRD (BRD).

În primele minute indicele general BET-C a avansat cu peste 1%, însă câştigul fragil a fost pierdut în următoarele două ore, astfel că după ora 12:00 a trecut pe roşu. Totuşi, volumele de acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală au fost foarte reduse şi au însumat doar 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro).

Lichiditatea Bursei a fost salvată, însă, de şase tranzacţii negociate cu 0,43% din acţiunile Fondului Proprietatea şi un deal cu 0,16% din titlurile BRD. Operaţiunile cu acţiunile celor două companii au însumat 44,5 milioane lei (10,2 milioane euro) şi au acoperit 82% din rulajul pieţei, de 54,4 milioane lei (12,5 milioane euro).

Datorită deal-urilor, lichiditatea bursei a depăşit de peste cinci ori valoarea cumulată a transferurilor realizate în prima parte a şedinţei precedente, de doar 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

Tranzacţiile negociate cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate pentru suma de 31,9 milioane lei (7,3 milioane euro), iar deal-ul cu titlurile BRD a fost efectuat pentru 12,6 milioane lei (2,9 milioane de euro). Toate transferurile cu titlurile FP au fost efectuate la preţul de 0,532 lei, similar ultimei cotaţii de luni, iar deal-ul cu acţiuni BRD a fost realizat la 11,05 lei, preţ cu 0,45% peste şedinţa precedentă.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au scăzut cu 0,19%, la 0,531 lei, iar titlurile BRD au coborât cu 1,55%, la 10,83 lei. Acţiunile FP au rămas cele mai lichide din piaţa principală, deşi transferurile au însumat doar 1,7 milioane lei, iar titlurile BRD au înregistrat un rulaj de doar 87.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,52% sub închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,96%.

La ora 13:15, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,09% sub nivelul şedinţei precedente. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, bursele vest-europene înregistrau corecţii uşoare, de până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la 1,4%. Bursele erau pe scădere în pofida aprobării celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, iar analiştii consideră că pieţele se concentrează pe perspectivele negative ale economiei greceşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO