Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scazut si ieri, dar brokerii nu vad o corectie serioasa

07.02.2007, 18:09 21

Bursa a scazut ieri dupa o perioada in care principalul indice a atins in mai multe zile noi maxime istorice. Cele mai afectate de scadere au fost titlurile lichide, indicele BET pierzand peste 1% din valoarea la care inchisese luni, o corectie asemanatoare inregistrandu-se si la nivelul SIF-urilor. Lichiditatea din piata a ramas in jurul aceluiasi nivel, valoarea tranzactiilor efectuate de investitori fiind de peste 13 milioane de euro.
Brokerii sunt de parere ca scaderea nu inseamna neaparat o corectie serioasa, si ca informatiile existente in piata nu justifica o scadere generala a pietei.
"Cred ca evolutia este una de moment. In prezent nu exista informatii care sa duca la o corectie serioasa pe Bursa. Singura amenintare pe care o vad poate veni din partea instabilitatii mediului politic", spune Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 0,94%, valoarea tranzactiilor efectuate cu actiunile societatilor de investitii financiare fiind de circa 7,5 mil. euro (25 mil. lei), peste 57% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete. SIF Moldova a fost preferata din nou de investitori, rulajul asigurat de aceste titluri fiind de 2,9 mil. euro (9,7 mil. lei), cel mai ridicat din piata.
In topul celor mai tranzactionate titluri a urmat SIF Oltenia cu o valoare a tranzactiilor de circa 2,6 mil. euro (8,9 mil. lei). Singurul SIF care a inchis sedinta pe plus a fost SIF Muntenia cu o crestere de 0,52% si un rulaj de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei).
Indicele BET a inchis sedinta cu o scadere de 1,12% pe seama unei valori totale a tranzactiilor de circa 13 mil. euro (44 mil. lei). Cele mai tranzactionate actiuni, cu exceptia societatilor de investitii financiare, au fost Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) si BRD, cu rulaje de peste 3 mil. lei.
Actiunile BRD au continuat evolutia negativa inceputa luni, acestea pierzand 0,93% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 1,06 mil. euro (3,6 mil. lei).
"Daca va avea loc o corectie in perioada urmatoare nu cred ca aceasta va fi asa de puternica ca cea de anul trecut, din cel putin doua motive. In primul rand, cresterea de anul acesta nu a fost asa de puternica ca acum un an. Pe de alta parte, evolutia Burselor externe este una pozitiva si, in plus, acestea sunt destul de stabile", spune Andrei Anghel.

Actiunile Banca Transilvania au ramas ieri la aceeasi valoare la care au inchis luni. Titlurile au beneficiat de o lichiditate buna, in timpul sedintei tranzactionandu-se in valoare de circa 1,4 mil. euro (4,8 mil. lei). "Rezultatele financiare anuntate luni au fost peste asteptarile pietei in cazul Bancii Transilvania. Evolutia urmatoare a actiunii va depinde de obiectivele pe care si le va propune conducerea in privinta cresterii profitului. Daca ratele de crestere de 20% se vor pastra, PER-ul actiunii va putea fi justificat", spune Andrei Anghel. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la minimul sedintei de 1,08 lei/actiune.

Titlurile SIF Oltenia au pierdut ieri 1,37% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 2,6 mil. euro (8,9 mil. lei). Desi fata de inceputul anului randamentul indicelui BET-FI se situeaza in jurul valorii de 3,5%, brokerii sunt optimisti in privinta lor. "Inca sunt optimist in privinta acestor titluri care fac aproape jumatate din piata. Cred ca au in continuare perspective de crestere avand in vedere ca, dupa calculele mele, listarea BCR programata sa aiba loc in cel mult trei ani va duce la cresterea substantiala a valorii activului net al SIF-urilor", spune Andrei Anghel. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,61 lei/actiune.

Actiunle Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au inregistrat o scadere de 2,65%, dupa ce in timpul sedintei acestea s-au tranzactionat chiar si la 0,107 lei/actiune, cu circa 5,3% sub pretul de inchidere de luni. "Compania si-a bugetat pentru 2006 pierderi pe primele trei trimestre si un profit la sfarsitul anului si pana acum datele s-au adeverit. Stirile privind scoaterea de sub monitorizarea Avas a companiei nu justifica insa cresterea puternica din ultima perioada. Pe 2006 insa veniturile companiei au fost afectate de cresterea puternica a pretului la petrol", spune Andrei Anghel. Lichiditatea titlului a crescut si ea, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 1,12 mil. euro (3,8 mil. lei).

Titlurile producatorului de motoare pentru aeronave Turbomecanica au scazut ieri cu 1,89 % dupa ce luni compania a anuntat o cifra de afaceri cu 60% mai mare decat bugetul de la inceputul anului. Lichiditatea acestei actiuni a fost ieri de circa 114.000 de euro. Profitul pe al patrulea trimestru a fost cu circa 20% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cu 90% mai mare decat cel bugetat. De la inceputul lunii noiembrie, fostii membri ai PAS au vandut circa 5,3% din actiunile companiei, in valoare de peste 4 mil. euro, tranzactiile fiind intermediate de Raiffeisen Capital & Investment. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,78 lei/actiune.

Actiunile producatorului de Tevi Mittal Steel Roman au pierdut ieri circa 3,85% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 0,35 mil. euro (1,2 mil. lei). De la inceputul anului, actiunea a adus investitorilor un profit de circa 18%. Mittal Steel Roman are in proiect infiintarea unei societati mixte in domeniul tevilor sudate, in parteneriat cu Mittal Steel Galati, in conditiile in care compania din Roman a renuntat la vanzarea sectiei de profil. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 25 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei actiunea s-a tranzactionat la un maxim de 25,7 lei/actiune si un minim de 24,6 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO