Burse - Fonduri mutuale

Bursa accelerează creşterea, susţinută de acţiunile Băncii Transilvania şi Fondul Proprietatea

Bursa accelerează creşterea, susţinută de acţiunile Băncii Transilvania şi Fondul Proprietatea

Foto Cristina Nichituş

Autor: Stefan Musgociu

02.08.2012, 00:05 709

Bursa a avansat cu 1,34% (indicele BET-C), mo­toarele fiind acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cu o creştere de 3,2%, şi titlurile Fondului Pro­prietatea (FP), cu un avans de 2,65%. Acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat ieri cu 4,15%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,75%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, avan­sa cu 1,6%. Indicele BET-XT reflectă evolu­ţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichi­ditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Băncii Transilvania au urcat în pri­mele zece minute cu până la 3,5%, susţinute de une­le ordine de cumpărare după ce banca a anunţat miercuri dimineaţă un profit net în creş­tere cu 47% pentru primul semestru, la 179,6 mil. lei (40,9 mil. euro).

"Nivelul de interes pe acţiunile Băncii Transil­vania a fost destul de scăzut azi (miercuri -n. red.) având în vedere că banca a raportat un profit cu aproape 50% mai mare decât anul trecut. Putem să explicăm această situaţie prin faptul că preţul nu este foarte atractiv, acţiunile tranzacţio­nân­du-se în zona ma­xi­melor ul­timelor trei luni, dar şi pen­tru că ni­velul de interes general pe bursă este încă des­tul de scăzut şi în spe­cial pe sectorul ban­car", a declarat Ale­xan­dru Constanti­nes­cu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

Atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe titlurile Fondului Proprietatea, unde preţul a rămas pe creştere pentru a şaptea şedinţă con­secutivă şi a depăşit nivelul de 0,52 lei/acţiune, în cadrul unor transferuri cu volume mai consistente. Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua în creştere cu 2,65%, la 0,5225 lei.

Operaţiunile au cumulat 24,3 mil. lei, sumă din care 13 mil. lei a reprezen­tat valoarea unui deal cu 0,18% din titlurile Fon­du­lui. Deal-ul a fost efectuat la 0,5215 lei, preţ cu 2,46% peste nivelul de marţi.

"Ştirile pozitive de săp­tă­mâna trecută, legate de rezi­lierile contractelor Hi­dro­electrica cu tra­derii din energie şi de perspec­tiva ieşirii compa­niei din insolvenţă în toamna acestui an, au generat un val de interes ce s-a extins pe mai multe zile în condiţiile în care şi pieţele externe au înregistrat creşteri semnificative. «Lovitura de graţie» pentru in­vestitorii nehotărâţi a venit marţi, când Guver­nul a aprobat vânzarea unui pachet din partici­paţia la Electrica Muntenia Sud, deal ce ar cota pa­chetul FP-ului la 320 milioane euro, o valoare de patru ori mai mare decât cea care este trecută acum în activ. Întrebarea la care investitorii tre­buie să răspundă acum este care mai este poten­ţialul de creştere al acţiunilor pe termen scurt?", a adăugat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat 75% din lichiditatea pieţei, de 32,2 mil. lei (7 mil. euro). Rulajul pieţei este aproape dublu faţă de cel de marţi, de 17,3 mil. lei (3,8 mil. euro).

"Volumele rămân scăzute în condiţiile incer­titudinii generale de pe plan local şi a perioadei de concedii caracterizată printr-un nivel mai redus al acti­vităţii. Acest lucru nu este însă un semnal ne­gativ. De obicei atunci când apar volume mari după o perioadă de creştere mai puternică este sem­nul că mişcarea se aproprie de sfârşit", a mai spus Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO