Burse - Fonduri mutuale

Bursa confirma ca este apolitica si dupa referendum

22.05.2007, 19:11 16

Piata bursiera de la Bucuresti a inceput saptamana cu o corectie nesemnificativa, dupa ce in deschiderea sedintei cele mai multe dintre titlurile cotate inregistrau cresteri usoare.
Brokerii spun ca referendumul nu are o importanta deosebita pentru investitori, in masura in care acesta nu are efecte asupra indicatorilor economici, fapt pentru care rezultatul de sambata nici nu s-a vazut ieri pe Bursa.
"La nivel economic rezultatul referendumului nu a schimbat nimic, de aceea nici bursa nu a reactionat, piata fiind una calma", spune Adrian Bica, trader la societatea de intermediere Eurobank Securities.
Valoarea tranzactiilor din piata s-a situat peste media din ultimele zile, cu un rulaj de circa 15 mil. euro, daca excludem tranzactii mari cu titlurile Sicomed, in valoare de 31,5 mil. euro (104,2 mil. lei), care s-au realizat pe finalul sedintei de luni.
SIF-urile s-au aflat in centrul atentiei, acestea fiind printre cele mai tranzactionate din piata. Indicele BET-FI a urcat cu 0,6%, in special pe fondul avansului actiunilor SIF Transilvania, care au castigat 4,4%, pe un rulaj de 2,5 milioane de euro (8,3 milioane de lei).
Actiunile din sectorul petrolier au inregistrat corectii, cu Petrom pierzand aproape 2% si titlurile Rompetrol Rafinare, in scadere cu 0,3%, pe o lichiditate destul de redusa insa.
Actiunile Bancii Transilvania au avansat cu 1,4%, in timp ce titlurile BRD au stagnat la nivelul pietei.
Scaderi mai importante au consemnat si actiunile Broker Cluj, care dupa ce au fost introduse la tranzactionare au pierdut aproape 3%, respectiv actiunile Alumil Rom Industry, in scadere cu 2,6%.
Indicele general al pietei RASDAQ s-a apreciat usor, cu 0,9%.
Brokerii sunt de parere ca in ciuda faptului ca perioada de vara este de obicei una foarte slaba pentru Bursa, evolutia de pana acum arata ca situatia s-ar putea schimba in acest an, dat fiind interesul exercitat de integrarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Dat fiind ca anul acesta a fost unul atipic din punct de vedere al volumelor de tranzactionare in aceasta perioada, ma astept ca piata sa continue pe trend ascendent, luand in considerare si faptul ca pe piata au intrat in acest an multe firme de brokeraj care ar putea veni cu clienti noi", considera Adrian Bica.

Actiunile SIF Transilvania s-au apreciat ieri cu 4,4%, acestea fiind si cele mai tranzactionate dintre SIF-uri, cu un rulaj de 2,5 mil. euro. "Ma astept ca titlurile SIF Transilvania sa se mentina in jurul actualului nivel in urmatoarele 2-3 luni, pentru ca si-au cam atins nivelul de echilibru. Pretul mai are un potential de crestere de circa 20%, daca luam in calcul valoarea reala a pachetului la BCR, dar nu cred ca actiunea va urca pana acolo", spune Adrian Bica, trader la societatea de brokeraj Eurobank Securities. Avansul din sedinta de luni a acestor titluri este rezultatul asteptarilor cu privire la deciziile viitoare ce ar putea fi luate de actionarii societatii de investitii, singura care a reusit sa intruneasca cvorumul necesar.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 1,9%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,3 mil. euro (1 mil. lei). "Scaderea a fost determinata de faptul ca nici rezultatele nu au fost unele stralucite. Cu toate acestea, consider ca actiunile Petrom raman in continuare o investitie buna pe termen mediu si lung", spune Adrian Bica. In ultima perioada, titlurile Petrom s-au plasat pe un trend descrescator, acestea inregistrand o scadere de aproape 15% pe parcursul ultimelor doua luni si de circa 8% de la inceputul acestui an. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a realizat la pretul de 0,52 lei/actiune, nivel pe care nu l-a mai atins din luna august a anului trecut.

Actiunile Alumil Rom Industry au inregistrat o corectie de 2,6% pe fondul unor tranzactii scazute, de circa 56.000 de euro (0,13 mil. lei). "Cei care au cumparat in oferta vand acum, pentru ca randamentele obtinute de acestia sunt in continuare ridicate", este de parere Adrian Bica. Titlurile Alumil s-au tranzactionat la inchiderea sedintei de ieri la un pret de 7,55 lei/actiune, cu mult peste pretul la care aceste actiuni au putut fi achizitionate prin intermediul ofertei publice de listare, de 4,6 lei/actiune. Compania a anuntat ca va distribui in luna iulie un dividend brut de 0,36 lei/actiune din profitul pe anul trecut, care s-a ridicat la 13,74 mil. lei (3,9 mil. euro).

Titlurile producatorului din industria de panificatie Boromir Prod Buzau (fostul Spicul) au facut ieri obiectul unor tranzactii importante, in valoare de 0,47 mil. euro (1,5 mil. lei). Pe fondul acestor transferuri, aceste titluri au pierdut peste 4%, dupa aprecierea puternica din ultima perioada. In ultima luna, actiunile Boromir Prod au urcat de circa patru ori si s-au apreciat de peste sapte ori de la inceputul acestui an, pe fondul informatiilor legate de fuziunea cu alte societati din grup, Boromir Pan Hunedoara si Eurostar Invest Buzau, operatiunea fiind aprobata la inceputul acestei luni. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la pretul de 19 lei/actiune.

Actiunile firmei de constructii ICMRS din Galati au sarit ieri cu 55%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 67.000 de euro (0,22 mil. lei). Evolutia a venit in contextul in care compania a raportat la finele saptamanii trecute pe piata RASDAQ rezultatele aferente anul trecut. Astfel, compania a realizat in 2006 un profit de 1,4 mil. lei (0,4 mil. euro), comparativ cu un castig nesemnificativ in anul precedent. In aceeasi perioada, afacerile ICMRS Galati s-au majorat cu circa 50%, ajungand la 54,2 mil. lei (15,4 mil. lei). Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat ieri a fost de 0,68 lei/actiune, de 7 ori mai ridicat decat cel de la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO