Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti se înfrăţeste cu bursa de la Londra pentru promovarea companiilor locale

Bursa de la Bucureşti se înfrăţeste cu bursa de la Londra pentru promovarea companiilor locale

Autor: Andrei Chirileasa

29.03.2012, 00:06 521

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi London Stock Exchange Group (LSEG), cel mai mare operator bursier din Europa, au semnat ieri un acord de cooperare care vizează printre altele organizarea comună a unui forum de investiţii prin care conducerea BVB îşi propune să promoveze piaţa de capital din România în faţa investitorilor de la Londra, dar şi un posibil indice FTSE pentru bursa românească.

London Stock Exchange Group operează bursa de la Londra şi bursa din Milano, pieţe care au avut în februarie tranzacţii cu acţiuni cumulate de 155 de miliarde de euro. Grupul controlează şi platforma paneuropeană de tranzacţionare Turquoise, unde se tranzacţionează lunar instrumente de peste 34 mld. euro. Bursa de la Bucureşti (BVB) a avut în februarie tranzacţii cu acţiuni de 220 de milioane de euro.

Prin acest parteneriat, conducerea BVB speră să crească vizibilitatea pieţei locale pe plan internaţional. Reprezentanţii bursei de la Londra au avut programate întâlniri şi cu oficiali ai Guvernului, pentru a dezvolta iniţiative comune în scopul promovării companiilor româneşti în rândul investitorilor şi consultan­ţilor londonezi. "Ca una dintre economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa Centrală şi de Est, România prezintă oportunităţi excelente şi naturale de parteneriat pentru London Stock Exchange Group. Această colaborare va aduce împreună companii româneşti de top şi candidaţi pentru privatizare alături de comunitatea internaţională de investitori din Londra", a declarat Tracey Pierce, director al departamentului equity primary markets al LSEG.

"De-a lungul anilor s-au pus bazele unui parteneriat, iar acum putem consolida această colaborare şi ne putem uni eforturile pentru a aduce oportunităţile de investiţii româneşti mai aproape de investitorii londonezi", a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Acest acord prevede, printre altele, copromovarea evenimentului "România - Investment Forum", găzduit de London Stock Exchange, pentru a atrage investitorii şi consultanţii londonezi, sprijinul bursei de la Londra pentru roadshow-urile dedicate investitorilor la care vor fi prezentaţi candidaţii la procesul de privatizare din România, colaborarea între BVB şi FTSE Group în vederea dezvoltării de indici adecvaţi pentru piaţa locală de capital.

Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a semnat de asemenea un protocol de colaborare cu centrul de formare profesională al bursei de la Londra (London Stock Exchange Group Academy), pentru dezvoltarea şi furnizarea de programe de formare profesională pentru specialiştii locali de pe piaţa de capital. Prin acest parteneriat Asociaţia Brokerilor va facilita accesul participanţilor la cursurile susţinute de London Stock Exchange Group Academy atât în România, cât şi la Londra sau Milano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO