Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu a ajuns sa valoreze peste 20 mil. euro

25.07.2008, 18:41 15

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex), care opereaza principala piata de derivate din Romania, a fost evaluata la circa 74 mil. lei (20,5 mil. euro, pe baza ultimelor vanzari de actiuni realizate de actionarii societatii.
Potrivit presedintelui Sibex, Teodor Ancuta, cea mai recenta tranzactie cu actiuni ale Bursei din Sibiu s-a realizat la sfarsitul lunii iunie, dupa finalizarea majorarii de capital, cand un actionar a vandut circa 150 de actiuni la pretul de 720 de lei/actiune.
La inceputul acestei saptamani, pe site-ul Sibex au mai fost publicate doua anunturi, unul pentru un pachet de 150 de actiuni la pretul de 700 de lei si celalalt pentru un pachet de 1.500 de actiuni la 800 de lei.
"Aceste tranzactii evalueaza Bursa din Sibiu la peste 20 mil. euro. Facand o comparatie cu Bursa de la Bucuresti, suma este mica, avand in vedere ca in primul semestru am realizat un rulaj mai mare. Noi nu am incurajat insa tranzactiile cu actiuni, deoarece vrem ca valoarea societatii sa fie stabilita in momentul listarii", a declarat pentru ZF Teodor Ancuta.
Valoarea Bursei de la Bucuresti a depasit la inceputul acestui an 200 mil. euro, pe baza tranzactiilor realizate de actionarii BVB. Bursa din Sibiu a strans recent 13,2 milioane de lei (circa 3,6 mil. euro) de la actionari, majorandu-si capitalul social la aproape 20,6 milioane de lei (5,6 mil. euro).
"Ramanem la ideea listarii. Bursa din Varsovia ramane in continuare investitorul nostru strategic, dar deocamdata nu a mai cumparat actiuni deoarece nu s-a modificat inca legea privind pragul de 5%", spune Ancuta. Bursa din Sibiu continua si demersurile pentru lansarea pietei spot, dupa ce a cumparat luna trecuta o platforma de tranzactionare de la firma britanica Trayboard.
"De la 1 ianuarie vorm folosi aceasta platforma integrata de spot si futures, care se adapteaza la depozitarul polonez si la Bursa din Varsovia, astfel ca vom putea continua parteneriatul cu ei in cele mai bune conditii. Platforma mai trebuie adaptata la sistemul nostru de clearing, lucru de care se vor ocupa informaticienii nostri in perioada urmatoare", a precizat Ancuta.
El mai spune ca pe 21 august se va intruni adunarea constituanta a depozitarului Bursei din Sibiu, pentru care actionarii au strans deja 3 mil. euro, si ca tot luna viitoare va fi depusa documentatia pentru autorizarea pietei spot la CNVM.
Valoarea contractelor la termen incheiate la Bursa din Sibiu in primele sase luni din acest an s-a ridicat la 5,38 mld. lei (circa 1,48 mld. euro), cu 4,5% peste cea a tranzactiilor cu actiuni derulate in aceeasi perioada pe piata de la Bucuresti (inclusiv prin intermediul pietei RASDAQ), care au fost de 5,15 mld. lei (1,41 mld. euro). Totusi, sumele efectiv rulate prin intermediul tranzactiilor la termen sunt de circa 7-8 ori mai mici, in conditiile in care investitorilor li se retine o marja mai mica comparativ cu valoarea tranzactiilor. Spre deosebire de piata de actiuni, pe futures investitorii pot castiga si pe scadere, prin vanzarea in lipsa (short selling), fapt care a favorizat piata din Sibiu in acest an.
"Fata de anul trecut, vorm inchide cam cu acelasi profit deoarece am avut niste cheltuieli mai mari. Scaderile de pe pietele spot nu ne-au afectat", spune Ancuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO