Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu, aproape de lansarea pietei spot. Ce spun brokerii

Bursa din Sibiu, aproape de lansarea pietei spot. Ce spun brokerii

Teodor Ancuta, presedintele Sibex: Speram ca la sfarsitul lunii martie CNVM sa aprobe regulamentele de functionare. Dupa aceea va trebui sa obtinem autorizatia de lansare din partea CNVM, precum si a Bancii Nationale.

13.01.2009, 18:17 37

Bursa din Sibiu (Sibex), care opereaza principala piata de derivate din Romania, lanseaza anul acesta propria piata spot, proiect care nu este vazut insa cu ochi buni de brokeri, in conditiile in care acestia sunt de parere ca piata de capital din Romania este mult prea mica pentru a avea doua piete spot.

"Daca ar fi sa ne luam dupa numarul de investitori din Romania, putem spune ca doua piete spot sunt cam multe. Asa cum Sibexul doreste sa realizeze propria piata spot, si Bursa de Valori a incercat sa lanseze o piata futures, insa aceasta pare sa nu fi fost o idee foarte buna, din cauza numarului foarte mic de tranzactii. Daca la Sibiu nu vin emitenti atractivi, atunci nu cred ca piata spot va avea succes si este posibil sa aiba aceeasi soarta ca piata futures de la BVB", spune Adrian Barbulescu, trader pe derivate la Prime Tranzaction.
Georgiana Pacesila, broker la Confident Invest, nu crede ca existenta a doua piete spot ar fi benefica pentru piata de capital autohtona, asteptandu-se ca o astfel de fragmentare la numarul foarte redus al investitorilor sa dea nastere unei situatii similare pietei derivatelor de la Bucuresti.
"Dezvoltarea unei piete de capital puternice presupune actionarea tuturor actorilor pietei in aceeasi directie si cred ca altele sunt prioritatile in momentul de fata", spune Pacesila.
In vederea lansarii pietei spot, Sibex-ul si-a constituit anul trecut propriul depozitar. Acesta are un capital social de 12 mil. lei, principalul actionar fiind Sibex-ul, cu o participatie de 57,75%, in vreme ce SIF-urile detin un pachet de circa 22,25% din capital.
Pe langa piata spot, Sibexul doreste sa lanseze un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), care sa atraga un numar si mai mare de emitenti si investitori la Sibiu.
"In cazul in care conditiile de mentinere la cotare vor fi mult mai atractive la Sibiu decat la Bucuresti, este posibil sa vedem o migratie a emitentilor de pe o piata pe alta. Sibex-ul trebuie sa fie atent insa la conditiile de listare. Acestea nu trebuie sa fie prea relaxate, ci in conformitate cu normele de prudenta. Trebuie sa se evite situatiile in care emitentii ar deveni opaci si investitorii nu ar mai sti ce sa faca", spune Barbulescu.
El este de parere ca daca o societate listata la BVB care are participatii importante la alti emitenti din piata ar migra la Sibiu, atunci ar pleca mai mult ca sigur impreuna cu societatile pe care le controleaza. "Daca ar pleca de exemplu un SIF la Sibiu, mai mult ca sigur ca va pleca tot grupul. In aceste conditii, piata de la Bucuresti ar avea foarte mult de suferit, deoarece sunt doar cativa emitenti care mentin piata. Probabil ca in conditiile de criza in care ne aflam ar fi bine-venita o fuziune intre cele doua piete, lucru care nu este usor de realizat", spune Barbulescu.
El spune ca in cazul in care nu se vor relua discutiile de fuziune, atunci Sibiul va fi nevoit sa-si dezvolte si piata spot, nu doar cea pe derivate, lucru care va necesita foarte multe resurse.
"Noi am fost intotdeauna pentru o fuziune cu Bursa de Valori, si abia dupa ce am pierdut circa un an si jumatate in cadrul ultimei incercari de fuziune am hotarat sa lansam propria piata spot. Am fost mereu dispusi la o fuziune, insa orgoliile au fost prea mari. Probabil ca in viitor, cu o alta conducere la BVB, am putea sa redeschidem discutiile despre fuziune. Asteptam insa un semn din partea lor. In orice caz, in prezent sunt si cateva societati de la BVB interesate sa se listeze la Sibiu", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
El spune ca a fost si va fi in continuare pentru crearea unei singure piete de capital in Romania, care sa fie puternica, independenta si capabila de a realiza tranzactii zilnice de 100 - 200 mil. euro.
Cu toate acestea, proiectul de la Sibiu se afla aproape de finalizare, in conditiile in care in momentul de fata se asteapta aprobarea regulamentelor de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Speram ca la sfarsitul lunii martie CNVM sa aprobe regulamentele de functionare. Dupa aceea va trebui sa obtinem autorizatia de lansare din partea CNVM, precum si a Bancii Nationale", spune Ancuta.
Conform unor date preliminare oferite de catre Sibex, piata derivatelor a reusit sa realizeze anul trecut un profit in crestere cu aproape 3% fata de 2007, de la 1,2 mil. lei la 1,23 mil. lei, in vreme ce bursa de la Bucuresti a realizat in primele 11 luni din 2008 un profit brut de 13 mil. lei. Presedintele Sibex asteapta ca intr-o prima faza lichiditatea de pe noua piata spot sa se ridice la nivelul celei inregistrate la Bucuresti in ultima perioada, cu toate ca numarul societatilor ce urmeaza sa se listeze va fi cu mult sub numarul emitentilor de la BVB.
"Sibiul, la fel ca si Bursa de Valori, este mentinut de cateva produse, in special de contractele pe SIF2 si SIF5. Acest lucru este datorat probabil de modul in care s-au obisnuit investitorii cu anumite produse. In plus, uneori SIF2 si SIF5 genereaza volatilitati destul de mari, volatilitati care ajuta piata derivatelor", spune Barbulescu.
Odata cu lansarea noului sistem de tranzactionare, piata doreste sa-si diversifice instrumentele derivate, urmand sa ofere spre tranzactionare contracte pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), precum si pe energie sau certificate de poluare. "Conteaza foarte mult modul in care investitorii vor adopta noile produse. La Sibiu este un numar mic de investitori, care aloca o anumita suma de bani pentru anumite produse, deoarece investitorii cu bani merg in sectorul de private banking. In aceste conditii, in momentul in care lichiditatea merge spre un produs de exemplu, scade pe celelalte. Ramane de vazut impactul pe care il vor avea contractele pe energie, DJIA sau certificate de poluare", spune Barbulescu.
El este de parere ca Sibiul atrage in momentul de fata investitori autohtoni, nu straini, fonduri de investitii sau investitori institutionali, nici macar pentru operatiuni hedging.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO