Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu tinteste cresterea rulajului cu 50%

Bursa din Sibiu tinteste cresterea rulajului cu 50%

Teodor Ancuta, presedintele Sibex

17.04.2008, 20:36 21

Bursa la termen din Sibiu (Sibex) si-a propus pentru acest an sa atinga nivelul de 5 milioane de contracte incheiate, cu 50% mai multe decat cele din 2007.
Anul trecut, pe piata din Sibiu s-au incheiat 3,49 milioane de contracte, volum cu 18,2% mai mic decat in 2006. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor desfasurate pe aceasta piata a urcat in aceeasi perioada cu circa 20%, la 11,7 mld. lei (3,5 mld. euro), pe fondul rulajelor mai mari si aprecierii cotatiilor din prima parte a anului trecut.
Pentru realizarea programului din 2008, Bursa din Sibiu a lansat la inceputul lunii o platforma demonstrativa a sistemului propriu de tranzactionare, unde cei interesati pot sa se familiarizeze cu tranzactiile pe instrumente derivate si a pus la dispozitie in mai multe centre din tara cursuri gratuite de perfectionare.
Bursa din Sibiu intentioneaza ca in urmatoarele trei luni de zile sa lanseze o piata spot in colaborare cu Bursa din Varsovia, utilizand platforma acesteia.
"Vrem sa incepem tranzactionarea pe piata spot in prima jumatate a acestui an. In acest scop inca asteptam aprobarea din partea CNVM pentru a avea depozitarul la Varsovia iar ei sa deschida o sucursala in Romania. Daca nu ne da voie cu Polonia va trebui sa lansam o platforma proprie", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
Bursa din Varsovia si-a manifestat recent interesul pentru achizitia unui pachet semnficativ din capitalul Sidex, dupa ce a achizitionat un pachet de 1,8% din actiunile Bursei din Sibiu, insa reglementarile din prezent nu dau voie nici unui actionar sa detina mai mult de 5% din drepturile de vot.
"Varujan Vosganian mi-a promis ca luna aceasta vom avea modificarea acelei ordonante de guvern cu privire la majorarea pragului de detinere din drepturile de vot", a precizat Ancuta.
In actionariatul Sibex a mai intrat in luna octombrie a anului trecut banca de investitii Morgan Stanley, care mai detine indirect un pachet semnificativ de actiuni prin intermediul societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, pe care a preluat-o recent. Conducerea Sibex si-a bugetat pentru 2008 venituri totale de 4,38 mil. lei (1,2 mil. euro), cu aproape 40% mai mari fata de cele realizate in anul precedent si un profit brut in crestere cu 27%, la 1,48 mil. lei (circa 420.000 de euro).
Anul trecut, veniturile totale ale Bursei din Sibiu au urcat cu 12%, la 3,1 mil. lei (0,93 mil. euro), pe fondul scaderii profitului brut cu 13%, la 1,16 mil. lei (circa 340.000 de euro).
Profitul mai mic s-a datorat in principal cresterii salariilor cu 78%, acestea ajungand sa detina o pondere de 60% in totalul cheluielilor.
Casa Romana de Compensatie (CRC) a obtinut anul trecut un profit brut de aproape 3,5 mil. lei (peste 1 mil. euro) la venituri totale de 5,3 mil. lei (1,6 mil. euro).
Bursa din Sibiu si-a propus ca in acest an sa realizeze noi majorari de capital pentru a aduce capitalul social de la valoarea de 2 milioane de euro, cat reprezinta in prezent, la 6 milioane de euro pentru a indeplini conditiile impuse de reglementarile pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO