Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia dansează polka în plină criză. Tranzacţiile mai mari au adus profituri record pentru operatorul bursier

Bursa din Varşovia dansează polka în plină criză. Tranzacţiile mai mari au adus profituri record pentru operatorul bursier

Autor: Andrei Chirileasa

31.08.2011, 19:09 252

Bursa de Valori din Varşovia (Warsaw Stock Exchange-WSE), cel mai mare operator bursier din regiunea Europei Centrale şi de Est, a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 71,5 mil. zloţi (17,2 mil. euro), reprezentând 75% din întreg câştigul obţinut anul trecut.

Veniturile WSE au fost de 137,5 mil. zloţi (33,1 mil. euro) în prima jumătate a anului, în creştere cu 23,3% faţă de acelaşi interval al anului trecut, iar cheltuielile operaţionale au fost de 65,2 mil. zloţi (15,7 mil. euro). Veniturile din tranzacţii în valoare de 105,4 mil. zloţi (25,4 mil. euro) au contribuit cel mai mult la veniturile totale ale Bursei poloneze. Din tranzacţiile cu acţiuni, Bursa de la Varşovia a obţinut venituri de 77,5 mil. zloţi (18,6 mil. euro), mai mult cu 40% faţă de primul semestru al anului trecut. Tranzacţiile cu instrumente de venit fix i-au adus operatorului venituri de 6,5 mil. zloţi (1,6 mil. euro), mai mult cu peste 60%. În primul semestru, Bursa de la Varşovia a înregistrat tranzacţii record cu acţiuni, în valoare de circa 31 miliarde de euro.

Din listări, operatorul a obţinut venituri de 11,8 mil. zloţi (2,8 mil. euro), în creştere cu 16,3% faţă de primul semestru al anului trecut.

Investitorii instituţionali locali au generat 34% din tranzacţiile cu acţiuni la WSE, în timp ce investitorii individuali au o pondere de 18% în tranzacţii. Investitorii străini au făcut 48% din tranzacţiile cu acţiuni, cea mai mare pondere în tranzacţiile cu acţiuni fiind deţinută de brokerii din Marea Britanie, Franţa şi Republica Cehă.

Şi pentru Bursa de la Bucureşti, primul semestru a fost unul bun. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a raportat un profit net de 12,5 mil. lei (3 mil. euro) în prima jumătate a anului, de 2,8 ori mai mare decât în primul semestru al 2010 şi cel mai bun rezultat semestrial de la declanşarea crizei. Câştigul BVB a fost alimentat de dividendele încasate de la Depozitarul Central.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO