Burse - Fonduri mutuale

Bursa e prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători

Bursa e prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători

Adrian Ceucă, directorul departa­mentului clienţi al Broker Cluj: Piaţa noastră este acum la un nivel la care pare prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători. În aceste condiţii, sunt şanse mari să asistăm la corecţii. Cred că divi­dendele sunt cele care mai menţin piaţa la acest nivel

Autor: Stefan Musgociu

06.04.2012, 00:04 750

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,49% (indicele BET-C), într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, iar lichiditatea a fost susţinută de un deal cu 0,05% din titlurile BRD şi operaţiunile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).

În prima parte a zilei, piaţa a oscilat uşor între scădere şi creştere, însă după ora 13:00 s-a stabilit pe roşu, în condiţiile în care bursele mature înregistrau corecţii de până la 1,1%. Scăderile au încetinit în a doua jumătate a şedinţei pe pieţele vest-europene.

"Este un moment de incertitudine în piaţă. Vedem date nu prea bune la nivel macroeconomic din exterior, întoarcere în zona negativă a datelor macroeconomice, în special în zona euro, şi o corecţie destul de amplă pe pieţele externe. Piaţa noastră este acum la un nivel la care pare prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători. În aceste condiţii, sunt şanse mari să asistăm la corecţii. Cred că divi­dendele sunt cele care mai menţin piaţa la acest nivel. Randamentele divi­dendelor sunt foarte bune în continuare şi din acest punct de vedere nu cred că o eventuală corecţie poate fi foarte mare", a declarat directorul departa­mentului clienţi al Broker Cluj Adrian Ceucă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,53% sub nivelul de miercuri. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,4%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,4 mil. lei (3,7 mil. euro), valoare de aproape două ori peste rulajul şedinţei precedente, de 8,3 mil. lei (1,9 mil. euro). În sesiunea anterioară acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,583 lei, preţ în scădere cu 1,69%.

"Acţiunea FP pare a fi stabilă în intervalul 0,58-0,595 lei, chiar dacă analiza fundamentală indică o mare subapreciere şi potenţial deosebit de creştere", a afirmat Ceucă.

Cea mai vizibilă variaţie a fost înregistrată de acţiunile Erste Bank (EBS), care au coborât cu 3,59%, la 69,8 lei (15,96 euro), influenţate de scăderea consemnată pe bursa de la Viena. Pe piaţa din Austria, aceste titluri au scăzut cu 1,46% şi au ajuns la preţul de 15,815 euro.

După ce în precedentele două şedinţe au fost cele mai lichide din piaţă, titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1,3 mil. lei. Cotaţia acestor acţiuni a scăzut pentru a cincea şedinţă consecutiv, cu 0,33%, la 15,27 lei. Astfel, în ultimele cinci şedinţe cotaţia a coborât cu 4,7% şi a ajuns aproape de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică încheiată săptămâna trecută de stat, de 14,9 lei/titlu.

"Cred că şi evoluţia postofertă a acţiunilor Transelectrica a dezamăgit mult investitorii mici autohtoni şi arată că o parte din cei care au subscris pe secţiunea investitori mari au participat la ofertă doar speculativ, mulţumindu-se cu un câştig de câteva procente pe perioadă foarte scurtă. Este interesant cum şi o ofertă reuşită poate dezamăgi", a mai spus Ceucă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau o evoluţie incertă.

Pieţele sunt afectate de temerile in­vestitorilor privind capacitatea Spaniei de a reduce cheltuielile bu­getare, deşi guvernul spaniol a anunţat săptămâna trecută cele mai ample măsuri de reducere a cheltuielilor din peste 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO