Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Evergent Investments îşi majorează activele cu 32% în T1/2024 la 3,2 mld. lei şi raportează un rezultat net de 78 mil. lei, adică 81% din valoarea bugetată pentru tot 2024

Bursă: Evergent Investments îşi majorează activele cu...

Autor: Liviu Popescu

15.05.2024, 18:17 174

Fondul de investiţii alternative Evergent Investments (EVER) a încheiat T1/2024 cu active totale de 3,2 mld. lei, în urcare cu 32% faţă de acelaşi trimestru din 2023, şi a raportat un rezultat net de 78 mil. lei reprezentând 81% din valoarea bugetată pentru întreg anul 2024, potrivit raportului financiar publicat miercuri seară la Bursa de Valori.

„Am avut un start puternic, cu rezultate solide în primul trimestru al anului 2024 şi ne situăm în parametrii stabiliţi pentru realizarea obiectivelor noastre pentru 2024. Evoluţia pozitivă a pieţei româneşti de capital a adus oportunităţi de alocare a capitalului. Am investit peste 70 milioane lei în acord cu priorităţile noastre strategice, ceea ce a condus la o poziţie financiară puternică, cu un nou record al activelor administrate. Cei doi piloni de performanţă ai strategiei EVERGENT Investments, portofoliile financiar-bancar şi energie, au contribuit semnificativ la aceste rezultate. Pe măsură ce avansăm în 2024, încrederea în perspectivele economice continuă să crească şi privim către oportunităţile cu potenţial de creştere pe termen lung”, a spus  Claudiu Doroş, Preşedinte Director general al Evergent Investments

Pe măsură ce avansăm în 2024, încrederea în perspectivele economice continuă să crească. “Suntem atenţi la forţele structurale care modelează economia globală şi pieţele de capital, inclusiv cea locală. Inflaţia, geopolitica cu cele doua puncte fierbinţi Ucraina şi Orientul Mijlociu şi dezvoltarea inteligenţei artificiale generative, în special, vor influenţa mai multe sectoare de activitate într-un ritm alert. Megatendinţele ne arată o complexitate în creştere a mediului economic, financiar şi nu numai. Prin urmare, continuăm să privim către oportunităţile cu potenţial de creştere pe termen lung, din perspectiva contextului în care ne aflăm”, adaugă el. Valoarea activelor nete a fost de 2,88 mld. lei, plus 32%.

Rezultatul net înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 78,12 milioane de lei, compus din 10,54 milioane de lei profit net şi 67,58 milioane de lei câştig net din vânzarea activelor financiare reflectat în rezultatul reportat. Acesta reprezintă 81% din nivelul bugetat pentru întreg anul 2024.

Evergent Investments continuă să returneze valoare acţionarilor săi şi va începe plata dividendelor aferente anului 2023, în valoare totală de 81,7 milioane lei, pe 12 iunie 2024.

Din valoarea totală a activelor administrate, 69,7% reprezintă portofoliul de acţiuni cotate, iar 8,5% este portofoliul de acţiuni necotate. În linie cu strategia investiţională, compania a recalibrat portofoliul de active şi a continuat să acorde o atenţie deosebită companiilor din sectoarele energie-industrial, cu 21,5% din valoarea totală a activelor, şi financiar-bancar, cu 45,5%. Peste 50% din portofoliul de active al EVERGENT Investments este deţinut în emitenţi care integrează factorii ESG.

În raportul trimestrial publicat miercuri seară se menţionează că investiţiile de tip private equity, diferenţiatorul companiei, contribuie la creşterea randamentului activelor administrate pe termen lung şi pot compensa riscul generat de volatilitatea ridicată a cotaţiilor titlurilor listate din portofoliu. “Alocăm resursele în urma unui proces de analiză fundamentală care identifică modelele de afaceri reziliente pe termen lung. În consecinţă, implementăm o strategie personalizată fiecărui proiect în parte. Obiectivul nostru este de a crea companii mai puternice şi valoare sustenabilă pe termen lung”.

Everget Investments are o capitalizare bursieră de 1,26 mld. lei. De la începutul anului 2024 acţiunile au urcat cu 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24