Burse - Fonduri mutuale

Bursa intra in zodia rezultatelor financiare

13.02.2006, 20:00 5

Bursa a incheiat saptamana la fel de linistit cum a inceput-o, cu variatii mici la nivelul indicilor si o lichiditate in scadere, confirmand astfel tendinta de stabilizare care se observa in piata in ultima perioada.

Brokerii spun ca tendinta de asezare a cotatiilor din piata va continua si considera ca nu exista pericolul unor corectii importante care sa antreneze intreaga piata in perioada urmatoare. Unele actiuni ar putea insa inregistra fluctuatii semnificative, avand in vedere ca majoritatea companiilor de la Bursa vor raporta rezultatele financiare preliminare pe 2005 la mijlocul acestei saptamani.

"Deocamdata piata traverseaza o perioada de stabilizare si cred ca este putin probabil sa ne confruntam cu corectii importante, avand in vedere ca vin in continuare bani noi in piata. Singurele vesti mai putin pozitive sunt ca unele companii vor acorda in acest an dividende mai mici decat anul trecut. Totusi, nici cresteri spectaculoase nu vor mai fi, decat poate in cazul companiilor care vor raporta rezultate foarte bune", a aratat Octavian Dragolea, directorul general al European Securities.

El mai spune ca una din problemele cu care se confrunta piata ramane in continuare incertitudinea legata de aplicarea impozitului pe castigurille rezultate din vanzarea actiunilor, care este in continuare neclara pentru o mare parte din investitori.

"Multi investitori asteapta in continuare o clarificare in ceea ce priveste impozitul pe castigurile din capital. Nimeni nu spune ce e cu acel cod fiscal, cum se aplica efectiv impozitul si ce se va modifica. Personal, mi se pare foarte ciudat ca statul nu mai ia acel 1% pe tranzactiile cu actiuni detinute mai putin de un an si asteapta declaratiile investitorilor care vor veni la sfarsitul anului. Practic, statul renunta astfel la un venit sigur pentru unul incert, ceea ce, dupa parerea mea, e o incurajare la evaziune fiscala", a declarat Dragolea.

Conform Instructiunii 12 a CNVM, impozitul de 1% se retine de catre societatile de brokeraj doar pentru tranzactiile cu actiuni dobandite inainte de 1 iunie 2005 si pentru cele tinute in portofoliu mai mult de un an, in timp ce, pentru actiunile vandute la mai putin de un an de la cumparare societatile de brokeraj nu retin nici un fel de impozit, obligatia calcularii si virarii impozitului revenind investitorilor la sfarsitul anului.



Actiunile SIF Muntenia au pierdut vineri 0,55%, fiind singurele dintre titlurile SIF care au inchis sedinta pe minus. Ultimul pret pentru titlurile SIF Muntenia a fost de 1,82 lei/actiune. Brokerii spun ca SIF Muntenia continua sa fie cel mai neperformant dintre SIF-uri, din cauza ca a intarziat cu restructurarea portofoliului. "SIF Muntenia inca nu si-a restructurat portofoliul, majoritatea miscarilor facute de companie in acest sens fiind destul de neinspirate", a aratat Octavian Dragolea. SIF Muntenia si-a vandut recent participatia de 2% detinuta la producatorul de medicamente Biofarm, incasand 1,2 milioane de euro, din care 46% reprezinta profitul SIF.



Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au castigat 2,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,7 lei/actiune, care reprezinta un nou maxim istoric pentru aceste titluri. Valoarea tranzactiilor realizate cu actiunile Biofarm se mentine in continuare ridicata, transferurile de vineri reprezentand 1,1% din capitalul social. SIF Moldova si SIF Oltenia s-au numarat in ultima perioada printre principalii cumparatori de actiuni Biofarm, conform informatiilor din piata. Brokerii spun ca interesul ridicat pentru Biofarm este determinat si de apropierea raportarii rezultatelor financiare, care ar urma sa se anunte in cursul zilei de joi.



Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia s-au apreciat vineri cu 5,2%, depasind nivelul de 0,1 lei/actiune si inchizand la 0,105 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile Amonil au castigat peste 27%, in ciuda dificultatilor cu care s-a confruntat combinatul, care si-a oprit productia din cauza sistarii aprovizionarii cu gaz metan. "Amonil si Azomures sunt in continuare afaceri foarte bune, in contextul in care dupa aderarea la Uniunea Europeana, vor intra bani foarte multi pentru agricultura, ceea ce cred ca va relansa industriile care produc pentru sectorul agricol", a aratat Octavian Dragolea de la European Securities.



Actiunile Oil Terminal au sarit cu 4%, pe fondul unor tranzactii ceva mai mari decat de obicei. Operatiunile derulate vineri cu titlurile operatorului portuar au insumat 0,15 milioane de lei (aproximativ 42.500 de euro). Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 0,311 lei/actiune, pretul maxim la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei. Aceste actiuni au mai facut de la inceputul anului obiectul unor tranzactii mai mari.

In perioada trecuta de la inceputul lui 2005, pretul actiunilor a castigat peste 16%, mai mult decat a crescut pe tot parcursul anului trecut, cand a avansat cu doar 5%. Oil Terminal este controlata de stat.



Titlurile Mittal Steel Roman au inregistrat un nou avans important in ultima sedinta a saptamanii trecute, cu un avans de 7% la nivelul ultimului pret. Pe actiunile producatorului de tuburi s-a resimtit o presiune puternica la cumparare de la inceputul acestei luni, numai in aceasta perioada cursul titlurilor castigand aproximativ 80%. Cresterea substantiala a pretului a fost posibila si in conditiile in care lichiditatea actiunilor este redusa. Valoarea tranzactiilor derulate vineri cu actiunile companiei din Roman a fost de 0,11 mil. lei (circa 31.000 de euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 7,75 lei/actiune, in timp ce pe parcursul sedintei, actiunile au fost tranzactionate la un maxim de 7,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO