Burse - Fonduri mutuale

Bursa isi mai trage sufletul dupa cresterile sustinute

27.04.2007, 18:36 12

Bursa a inchis sedinta de ieri nehotarat, pe fondul unor tranzactii sub rulajul mediu din ultima perioada. Unii brokeri sunt de parere ca investitorii s-au mai retras din piata si asteapta cu interes horararile Adunarilor Generale ale societatilor de investitii.
"Este greu sa vorbim la acest moment despre un trend in piata. Investitorii sunt in expectativa. Se asteapta deznodamantul adunarilor generale de la sfarsitul acestei saptamani", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta financiara KTD Invest.
Indicele general al Bursei a atins la inceputul acestei saptamani un nou maxim istoric, titlurile de la Bursa de Valori Bucuresti apreciindu-se de la inceputul lunii trecute cu circa 22%.
In aceeasi perioada, actiunile SIF au avut o evolutie similara, cotatiile acestora reusind sa recupereze si chiar sa depaseasca intr-o perioada scurta ecartul pierdut in urma corectiilor care au avut la baza miscari de pe pietele internationale.
"Cred ca piata isi va continua trendul ascendent, cu cresteri mai putin abrupte, in conditiile in care se apropie si perioada de vara. Ma astept ca lichiditatea in piata sa se mentina si sa aiba o anumita constanta, spre deosebire de anul trecut, ca urmare a cresterii gradului de vizibilitate in piata", spune Adrian Bica, trader la Eurobank Securities.
Dupa ce la inceputul sedintei actiunile SIF inregistrau scaderi in medie de circa 1%, cumparatorii au reusit sa echilibreze balanta pana la final, acestea inchizand aproape de nivelurile de referinta din ziua precedenta.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Transilvania si SIF Moldova, cu un castig de 0,3%, respectiv o scadere de 0,6%, pe un rulaj de peste 3,3 milioane de euro (11,1 milioane de lei) fiecare.
Indicele BET a inchis in jurul nivelului de la sfarsitul sedintei precedente.
Principalele titluri din piata au fost putin tranzactionate, actiunile Petrom avansand cu 0,9%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare si cele ale BRD au inregistrat corectii usoare de pana la 1%.
Actiunile Broker Cluj au continuat sa urce si azi, castigand 1,8%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,74 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
Cresteri importante au consemnat titlurile Policolor Bucuresti si Agras Asigurare Reasigurare, care au sarit cu 7,5%, respectiv 14,6%, insa pe rulaje foarte scazute.

Actiunile SIF Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate din piata, acestea castigand 0,3%, pe un rulaj de peste 11,3 mil. lei (3,3 mil. euro). "O aprobare sau un esec al propunerii de majorare de capital in cazul SIF Transilvania se va resimti la nivelul pietei, cu precadere pe sectorul societatilor de investitii financiare", spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest. "Din punct de vedere fundamental, SIF-urile arata bine in acest moment si cred ca vor continua pe un trend pozitiv, chiar daca pe termen scurt ar putea sa existe anumite miscari, determinate de speculatiile ce au la baza apropierea adunarilor generale", spune Adrian Bica, trader la Eurobank Securities.

Titlurile Compa Sibiu au urcat joi cu 2%, pe un rulaj in crestere, de 0,7 mil. lei (0,21 mil. euro). Compania si-a bugetat pentru acest an afaceri in crestere cu 20%, pe fondul avansului vanzarilor la export ale societatii, care sunt asteptate sa se majoreze cu 36%, pana la valoarea de 213,8 mil. lei (63,8 mil. euro). Profitul net este previzionat sa urce usor, cu 4% comparativ cu cel obtinut anul trecut. Aceste titluri au urcat puternic de la inceputut lunii martie, in aceasta perioada actiunile Compa apreciindu-se cu aproape 40%, castigul de la inceputul anului fiind de circa 22%. Ultima tranzactie cu titlurile Compa Sibiu s-a realizat la un pret de 1,52 lei/actiune.

Actiunile Comcereal Arges au facut obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat circa 20% din capitalul social, valoarea transferurilor cu aceste titluri depasind 1,5 milioane de lei (0,45 milioane de euro). Titlurile au fost achizitionate de actionarul majoritar al companiei, Agricover Buzau, in cadrul ofertei publice de preluare ce s-a incheiat zilele trecute, oferta ce viza achizitia unui pachet de 27,7% din titluri, pentru o valoare totala de 2 mil. lei (circa 0,6 mil. euro). Actiunile au fost achizitionate la un pret de 4,76 lei, egal cu cel la care aceste titluri s-au transferat ultima data pe piata RASDAQ. Ambele companii desfasoara activitati pe piata comertului cu cereale.

Titlurile Fructus Timisoara au facut ieri obiectul unei tranzactii ridicate, prin care s-au transferat actiuni reprezentand circa 15% din capitalul social. Pretul de transfer a fost cu peste 15% sub ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat ultima data in piata. Valoarea tranzactiei se ridica la aproape 1 mil. lei (0,3 mil. euro). Acest transfer vine in conditiile in care conducerea societatii a convocat pentru saptamana aceasta o adunare avand pe ordinea de zi retragerea de la tranzactionare. Actionarii ar urma sa aiba la dispozitie ,incepand cu data de astazi, 45 de zile pentru a solicita retragerea din societate. Compania este controlata de societatea Ocatanis SRL, cu circa 50% din actiuni.

Actiunile Bucur Bucuresti, companie specializata in comert cu ridicata al produselor alimentare, au sarit joi cu 18%. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de circa 0,14 milioane de lei (43.000 de euro). Compania a aprobat la inceptul acestei saptamani majorarea capitalului social cu 1,7 milioane de lei (0,51 milioane de euro), din profitul pe ultimii doi ani de zile. Actiunile nou emise vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor societatii, intr-un raport de o actiune gratuita la 3,2 actiuni detinute anterior. Aceste titluri au inregistrat in acest an o evolutie spectaculoasa, in urma unei aprecieri de peste 3 ori de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO