Burse - Fonduri mutuale

Bursa merge cu frana de mana trasa

21.04.2006, 00:00 13

Bursa si-a continuat evolutia apatica, preturile actiunilor principale de pe piata stagnand practic, iar lichiditatea s-a mentinut in jurul unui nivel extrem de redus.

Indicii BET si BET - FI au avut ieri variatii nesemnificative, rulajul total pe Bursa fiind doar de 4,7 milioane de euro.

Chiar daca unii brokeri cred ca sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai va aduce o revigorare a pietei, altii in schimb nu se asteapta la miscari mai importante pana la mijlocul lunii mai.

"Se va merge si saptamana viitoare in aceeasi nota, daca nu vor veni informatii noi privind legea care reglementeaza detinerile la SIF-uri. In acelasi timp, cred ca piata va avea o evolutie apatica si dupa Adunarile Generale de la SIF-uri, pana la mijlocul lunii mai", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.

Desi in cadrul Adunarilor Generale de la doua dintre SIF-uri, Banat - Crisana si Transilvania, se va dezbate si majorarea capitalului si acordarea de actiuni gratuite, Nilas spune ca si in situatia in care acele majorari vor fi aprobate, acest lucru nu va determina un impuls puternic pentru piata.

"Pretul SIF-urilor include deja acele majorari. Oprirea din prabusire a SIF-urilor a fost determinata tocmai de anuntul privind majorarile", spune Rares Nilas.

Directorul de la BT Securities crede totusi ca a doua jumatate a lunii mai va aduce volume mai mari pe piata, dar nu neaparat si o crestere a preturilor.

"Depinde de factorii conjuncturali din jurul actiunilor principale care deja si-au pus amprenta asupra evolutiei lor si de informatiile noi care vor veni pe marginea acestor subiecte. Eu sunt optimist totusi. Ma astept la o evolutie pozitiva", a precizat Nilas. El considera in acelasi timp ca Bursa va incheia anul pe crestere, cu un avans de cel putin dublul dobanzii bancare pasive.

"Piata nu are nici un motiv sa aiba o evolutie negativa pe termen mediu. Si in acest an, Bursa va inregistra foarte probabil o crestere de minimum dublul dobanzii pasive bancare, pe o estimare rezonabila cu un grad ridicat de certitudine", a spus Nilas. El a adaugat ca totusi in conditiile actuale de piata nu poate face si o estimare "optimista".

"Nu ai sufieciente elemente care sa-ti permita sa faci o estimare optimista, in conditiile in care nu poti sa prevezi in aceste momente cum se vor rezolva problemele din jurul unora din emitentii principali", a precizat Rares Nilas.



Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 0,5%, inchizand sedinta la cotatia de 2,1 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor realizate cu acest emitent a fost ieri de 1,4 milioane de lei (0,4 milioane de euro). SIF Transilvania a raportat ieri vanzarea pachetului de 14,2% din actiuni pe care-l detinea la producatorul de furaje Nutricod Codlea, pentru care a incasat 1,54 milioane de lei (0,44 milioane de euro). Aceasta tranzactie se va regasi in profitul companiei pe luna aprilie. In primul trimestru al acestui an, SIF Transilvania a realizat un profit de 0,17 milioane de lei (0,047 milioane de euro), fiind ultima dintre cele cinci SIF-uri in ceea ce priveste profitul.



Titlurile Bancii Comerciale Carpatica au scazut ieri cu 0,8%, pe fondul unui volum de tranzactionare mai mare decat de obicei. Valoarea trasferurilor realizate ieri cu aceste actiuni a depasit 1,24 milioane de lei (0,35 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titluri Carpatica s-a realizat la pretul de 0,625 lei/actiune. Banca Carpatica va realiza o majorare de capital in valoare de 12,45 milioane de lei (3,58 milioane de euro) prin incorporarea profitului net obtinut in 2005 si distribuirea de actiuni gratuite actionarilor inregistrati la data de 5 mai. Fiecare actionar ar urma sa primeasca 12,05 actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute.



Actiunile producatorului de rulmenti Rulmentul Brasov au inchis sedinta de ieri la cotatia de 1,04 lei/actiune, in crestere cu 3% comparativ cu ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor realizate cu actiunile Rulmentul a fost de 185.000 de lei (53.000 de euro). Consiliul de Administratie al companiei a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 12 mai, in cadrul acesteia urmand sa se discute proiectul privind divizarea Rulmentul in trei societati distrincte. Aceasta masura ar putea accelera procesul de privatizare al societatii, dupa ce toate incercarile efectuate in acest sens de AVAS au esuat. AVAS detine 50,89% din actiunile Rulmentul.



Actiunile Avicola Buzau au urcat ieri cu 16,7%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,2 milioane de lei (59.000 de euro). Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile producatorului de carne de pui a fost de 0,0502 lei/actiune. De la sfarsitul lunii martie, actiunile Avicola Buzau au intrat pe un trend ascendent accelerat, castigand peste 72%. Societatea a raportat un profit net de 7,92 milioane de lei (2,18 milioane de euro) pe 2005, de circa 4,6 ori mai mare comparativ cu profitul din 2004. Actionarul majoritar al Avizola Buzau este Aaylex Trading, care are calitatea de unic furnizor de carne de pui pentru lantul de restaurante KFC.



Titlurile companiei de constructii Cominco Bucuresti au castigat ieri 19,3%, inchizand sedinta la pretul de 8,95 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat 94.000 de lei (27.000 de euro). De la inceputul anului, titlurile Cominco au castigat peste 44%. Cominco si-a majorat recent capitalul social cu peste 2 milioane de lei (0,58 milioane de euro) prin conversia in actiuni a obligatiunilor emise anul trecut. Compania nu a raportat rezultatele financiare pe 2005, insa in primele noua luni ale anului trecut realizase un profit net de 61.500 de lei (17.000 de euro), la o cifra de afaceri de 7,1 milioane de lei (1,96 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels