Burse - Fonduri mutuale

Bursa merge din nou cu pietele externe, revenirea continua

12.03.2007, 17:31 12

Bursa a inchis saptamana trecuta cu o sedinta de apreciere, a patra consecutiva, dupa caderea de lunea trecuta. SIF-urile au urcat si ele in medie cu 1%, in timp ce lichiditatea inregistrata in piata s-a pastrat la un nivel redus de aproape 13 milioane de euro.
Brokerii sunt de parere ca evolutia buna in urma corectiei drastice inregistrate la inceputul saptamanii trecute se datoreaza sedintelor de urcare de pe pietele externe. Ei spun insa ca se poate vorbi de o revenire a pietei, in conditiile in care multe actiuni au recuperat o parte importanta din pierderile inregistrate in sedintele de corectie, dar ca mai sunt posibile astfel de zile de cadere, avand in vedere experienta pietei din anii trecuti.
"Saptamana trecuta indicele BET a urcat usor, in contextul publicarii de catre Petrom a unor rezultate apreciate pozitiv de catre piata. Este devreme sa concluzionam ca perioada de corectie s-ar fi incheiat, mai ales daca privim situatia anilor trecuti in care Bursa a cazut in trei sau patru valuri, intinse pe parcursul a cateva luni", spune Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard.
Analistii Intercapital, de exemplu, sustin intr-un raport saptamanal ca piata autohtona este din ce in ce mai corelata cu pietele externe cum ar fi cele din America sau cele asiatice, cu pretul petrolului si cursul euro/dolar.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni in functie de capitalizare si lichiditate, a urcat vineri cu 1,05%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 12,7 mil. euro
(43 mil. lei).
BET-ul a recuperat jumatate din pierderea de 11% inregistrata in sedintele de corectie care au venit dupa atingerea maximului istoric de 9.085,99 de puncte.
Indicele BET-FI a castigat vineri 0,92%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 7,6 mil. euro (25,8 mil. lei), peste 60 % din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele societatilor de investitii financiare se afla cu 16,8% sub valoarea inregistrata la finalul primei sedinte din acest an, iar din cele doua sedinte de corectie a recuperat numai 30% din pierderi.
Brokerii sunt de parere ca investitorii SIF s-au stabilizat in jurul valorilor actuale, iar unii dintre ei spun ca aceasta perioada va mai dura cel putin pana in luna mai.

Actiunile SIF Banat-Crisana au scazut vineri cu 0,36%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 1,15 mil. euro (3,88 mil. lei). Banat Crisana a fost singura din grupul SIF care a inregistrat pierderi vineri, in vreme ce SIF Moldova a inregistrat cea mai mare crestere, de 1,86%. "Dupa ce au pierdut pana la 20% fata de maximele de la inceputul anului, SIF si-au gasit un suport la care sa se opreasca. Se pare insa ca suntem din nou intr-o perioada in care in orice stire despre SIF se vede mai degraba conotatia negativa, astfel incat neacordarea in continuare de actiuni gratuite, ci de dividende ca si pana acum, este considerata motiv de scadere a actiunilor", spune Tudorescu.

Actiunile Bancii Transilvania au crescut vineri cu 0,93%, pe fondul unei lichiditati de 0,85 mil. euro (2,87 mil. lei). Titlurile bancii au inregistrat dupa ultima corectie o crestere de 5,88%. Banca, al cincilea jucator din sistem ca active, a lansat un credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii, dar si persoanelor fizice, care ofera credite de doua ori mai mari decat garantiile aduse. Banca Transilvania intentioneaza sa vanda anul acesta peste 1.000 de credite pentru persoanele fizice si 1.000 pentru persoanele juridice din noul produs. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la maximul sedintei de 1,08 lei/actiune, minimul fiind de 1,06 lei/actiune.

Titlurile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti au pierdut vineri 1,47%, pe fondul unei lichiditati de 75.400 de euro (254.800 de lei). SIF Moldova a cumparat saptamana trecuta aproximativ 536.000 de actiuni Biofarm, reprezentand 0,11% din capitalul societatii, prin intermediul unor tranzactii in valoare totala de 75.000 de euro (258.000 lei). Actiunea Biofarm a recuperat aproape integral pierderile suferite in contextul corectiei de saptamana trecuta, dar fata de inchiderea din prima sedinta a anului cotatia se afla mai jos cu circa 2%. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat la un pret de 0,67 lei/actiune, maximul atins pe parcursul sedintei fiind de 0,685 lei/actiune.

Actiunile Policolor Bucuresti au crescut vineri cu 0,89%, atingand o lichiditate de 36.000 de euro (121.700 de lei). Fondurile de investitii RC2 si Romanian Reconstruction vor lansa o oferta publica de preluare a companiei Policolor la un pret sub ultimul pret din piata de 2,26 lei/actiune. "Anuntul ofertei publice de preluare a Policolor la 2,05 lei/actiune a stabilit o noua tinta pe termen scurt pentru aceste actiuni. Compania nu raporteaza consolidat conform IFRS, nefiind de altfel obligata de catre Bursa sa faca acest lucru, asadar investitorii nu pot vedea daca pretul oferit este unul corect sau nu", spune Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard.

Titlurile Dafora Medias au pierdut vineri 5,56% pe o lichiditate de 0,37 mil. euro (1,24 mil. lei). Actionarii Dafora vor putea subscrie actiuni in valoare de 28 mil. euro (92 mil. lei), incepand de saptamana aceasta. Titularii actiunilor Dafora vor avea la dispozitie o luna pentru a-si exercita dreptul de preferinta. In urma majorarii, capitalul social se va ridica la 30 mil. euro (101,4 mil. lei). "Segmentul RASDAQ aduce in prim-plan din ce in ce mai multi emitenti care incep sa se tranzactioneze in volume suficient de mari, de 100.000-200.000 de euro pe zi si avand capitalizari de 30-50 mil. euro, asa incat tot mai multi investitori se indreapta catre acestea", spune Tudorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO