Burse - Fonduri mutuale

Bursa merge in zig-zag, dupa cum ii canta petrolul si pietele externe

24.07.2008, 18:44 18

Bursa a inregistrat ieri un nou rebound, dupa ce marti a inregistrat o pierdere destul de puternica. "Era de asteptat un rebound tinand cont ca in ultima perioada pietele externe au miscat practic si piata de la noi. Aprecierile de ieri, in special cele din sectorul financiar, nu au fost la fel de puternice ca cele de pe bursele internationale, insa am avut parte de o evolutie pozitiva", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Aprecierea de ieri vine dupa ce principalele piete din Europa au inregistrat reveniri in urma stirilor pozitive din economia mondiala. Astfel, piata auto a crescut dupa ce Volkswagen si Peugeot au raportat rezultate mult mai bune decat estimarile analistilor, in vreme ce scaderea pretului petrolului a dus la o apreciere a titlurilor companiilor aeriene.
In plus, actiunile unor banci importante precum UBS AG si HSBC Holdings au inregistrat aprecieri ieri dupa ce Deutsche Bank a spus ca societatile financiare au reusit sa faca fata pierderilor.
"Preturile din piata sunt date de asteptarile pentru perioada urmatoare, in special de cele pentru anul viitor. Pana acum putem spune ca stirile si rezultatele sunt pozitive si astfel revine putin optimism in piata, insa investitorii de la noi sunt in continuare prudenti", crede Brendea.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut ieri cu 3,07%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat si el cu 2,04%.
Societatile de investitii financiare au avansat mai usor in sedinta trecuta, cu doar 0,63%, iar cel mai reprezentativ indice al pietei care cuprinde cele mai lichide 25 companii de la Bursa incluzand SIF-urile, BET-XT, a inchis sedinta cu un avans de 2,29%.
In Europa, indicele CAC-40 din Franta crestea inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 1,6%, indicele german DAX cu 1,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se aprecia la randul sau cu 1,1%. Sedinta de tranzactionare de marti a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) din SUA o crestere de aproape 1,2%, in vreme ce pretul petrolului a coborat pentru a doua zi consecutiv, ajungand la un nivel de aproape 126 $ pe baril, ca urmare a aprecierii dolarului american.
"Problema este in momentul de fata increderea si modul in care este perceputa piata, bani pentru investitii existand. Investitorii locali asteapta sa vada un trend clar al pietei si din aceasta cauza stam la mana investitorilor straini si a celor mai mari din Romania, atatia cati au mai ramas", spune Brendea.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de
5,8 milioane de euro (20,6 milioane de lei), fiind in continuare foarte scazuta, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de
1,5 milioane de euro (5,3 milioane de lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile Petrom (SNP), de 0,9 milioane de euro (3,2 milioane de lei), acestea inregistrand un avans de aproape 3,7% fata de nivelul de marti. Tranzactii importante au mai fost realizate in sedinta trecuta si cu titlurile SIF Oltenia (SIF5) si BRD SocGen (BRD), de circa 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
Cel mai mare avans din piata a fost atins de titlurile Electroplanetaj (ELJ), de 14,6%, venit insa pe fondul unor tranzactii foarte scazute. Aprecieri importante au mai cunoscut ieri si actiunile Erste Bank (EBS), de 6,9%, precum si titlurile Biofarm Bucuresti (BIO) si Socep Constanta (SOCP), de aproape 5,3%.
"Rezultatele semestriale ar putea aduce un plus de incredere in piata, insa asteptarile pe termen scurt sunt inca puternic negative pe toate pietele. Conditii pentru o revenire sunt, dar avem nevoie de cel putin o luna de zile pentru a ne putea pronunta. In general piata romaneasca este volatila din toate punctele de vedere, majoritatea investitorilor nemaiavand sperante pentru 2008", crede Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO