Burse - Fonduri mutuale

Bursa o ia uşor la vale: indicii scad pe tranzacţii reduse

Bursa o ia uşor la vale: indicii scad pe tranzacţii reduse

Autor: Stefan Musgociu

09.04.2013, 00:03 797

Bursa de la Bucureşti s-a deculpat de evoluţia burselor europene şi a scăzut cu 0,69% (indicele BET-C), în timp ce acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, reuşind să se menţină aproape de pragul de 200 lei/titlu, în a treia zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse. La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avea o scădere de 0,75%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,58% sub şedinţa anterioară. Indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,46%

„Se pare că atenţia investitorilor încă prezenţi în piaţă este captată de oferta Transgaz, unde tranşa mică (destinată micilor investitori care subscriu sub 1.000 de acţiuni - n.red.) este deja suprasubscrisă de peste două ori. Interesul investitorilor mici este foarte mare din cauza lipsei unei oferte diversificate pe piaţă, astfel că ei subscriu la Transgaz chiar în pofida fap­tu­lui că nu ştiu la ce preţ vor primi acţiunile“, a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, fiind cotate la 199 lei. Recuperarea uşoară a venit după ce în precedentele două şedinţe preţul a scăzut cumulat cu 8,2%. În şedinţa de ieri au fost realizate 74 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 139.000 de lei.

La preţuri în creştere uşoară au fost transferate şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,47% şi au testat din nou pragul de 0,64 lei. Operaţiunile de luni cu acţiunile FP au cumulat 4,2 mil. lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,3 mil. lei (3,9 mil. euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 18,6 mil. lei (4,2 mil. euro). Aproape două treimi din lichiditatea de luni au fost asigurate de titlurile FP, precum şi cinci deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (4,8 mil. lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri Banca Transilvania (2,1 mil. lei). Titlurile SIF Mol­dova au încheiat şedinţa de luni în scădere cu 1,07%, la 1,481 lei, pe al treilea rulaj din piaţa principală, de 955.000 de lei.

„Din păcate, lichiditatea este foarte redusă şi se poate miza mai mult pe vânzarea de titluri din portofolii şi reinvestirea banilor respectivi în oferta Transgaz. Să sperăm că succesul acestei oferte va încuraja statul să folosească mai frecvent piaţa de capital pentru valorificarea deţinerilor la diferite companii şi nu se va uita la bursă doar în situaţii limită şi când suntem forţaţi de anumite constrângeri externe“, a mai spus Tod.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu cel mult 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO