Burse - Fonduri mutuale

Bursa pare a fi intrat deja in concediu

24.06.2005, 19:17 9

Desi sedinta de ieri a adus cresteri usoare pentru toti indicii bursei, rulajul nu a depasit 55,3 miliarde de lei (1,53 de milioane de euro), singurul lucru cu adevarat important pe piata in acest moment fiind tocmai lichiditatea scazuta.

In lipsa altor evenimente precum oferta Flamingo, analizele si comentariile brokerilor se invårt in jurul acestei situatii de acalmie generala a bursei.

a??Nu vad o schimbare majora in acest moment si cred ca trendul de lichiditate scazuta va continua probabil si pe parcursul verii. Spre toamna este posibila totusi o revenire, la fel si un randament total de 30-50% pentru acest an. Despre SIF-uri pot spune ca sunt printre putinele titluri subevaluate si cu potential destul de bun pentru perioada urmatoare, insa cresterile de astazi (n.r. ieri) nu trebuie privite ca un inceput de apreciere pe termen mediu si lung. In conditiile lichiditatii scazute, aceste variatii fac parte din mersul normal al pietei. Doar in cazul unor cresterii de 2-3% pe volume mari am putea vorbi de o revenire a cotatiilora??, a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Cel mai tranzactionat emitent a fost ieri SIF Oltenia, insa rulajul nu a depasit 9,73 mld. lei (270.000 de euro). Dupa ce cotatia a deschis la pretul sedintei precedente, actiunile SIF Oltenia au urcat påna la un maxim de 13.000 de lei/actiune, ultima operatiune derulåndu-se, de altfel, la acest nivel. Astfel, aceste titluri au inregistrat la finalul sedintei o crestere de 1,56%.

Cu un rulaj ceva mai mic, de doar 7,5 mld. lei (207.000 de euro), actiunile SIF Moldova au urmat un parcurs similar, inchizånd la maximul sedintei, 11.000 de lei/actiune, nivel mai mare cu 1,85% fata de ziua anterioara. Pentru SIF Oltenia a fost calculat un PER de 10,9, in timp ce titlurile SIF Moldova au un PER de 12,5.

Dintre societatile de investitii financiare, doar SIF Muntenia a mai inregistrat o crestere a cotatiei, ultima tranzactie derulåndu-se la un curs de 8.700 de lei/actiune, cu 1,16% mai mare decåt in sedinta precedenta. Aceste evolutii au determinat aprecierea indicelui bursier BET-FI cu 0,88%, in timp ce BET si BET-C au crescut cu 0,38%, respectiv 0,45%.

Printre cåstigatorii de ieri s-a numarat si Banca Transilvania, ale carei actiuni au crescut cu 1,31%, la un pret de 7.750 de lei/actiune, maximul sedintei. Valoarea tranzactiilor derulate ieri cu titlurile bancii s-a ridicat la 8,5 miliarde de lei (236.000 de euro), reprezentånd al doilea rulaj din piata.

De altfel, titlurile celor mai tranzactionate societatii de ieri au inchis toate la maximul zilei, acelasi trend crescator urmåndu-l si actiunile Petrom. Ultima tranzactie cu titlurile companiei petroliere s-a desfasurat la un curs de 4.030 de lei/actiune, in crestere cu 1,5%.

La finalul sedintei, actiunile celeilalte companii din domeniul petrolului, Rompetrol Rafinare, au fos evaluate la 760 de lei/actiune, in crestere usoara (cu 0,66%) fata de sedinta precedenta.

Actiunile Antibiotice Iasi au scazut ieri cu 7,46%, la un pret de 6.200 de lei/actiune, evolutie normala in conditiile in care data de inregistrare pentru majorarea capitalului social cu 12,5% a fost stabilita pentru 27 iunie, iar decontarea tranzactiilor se face in termen de 3 zile lucratoare.



Piata RASDAQ

Actiunile Biofarm s-au stabilizat in jurul pragului de 3.000 de lei/actiune, ultimul pret fiind cu 1,94% mai mic decåt in sedinta precedenta, in conditiile unei lichiditati scazute.

Titlurile producatorului de medicamente par a se fi stabilizat in ultima saptamåna in jurul pragului de 3.000 de lei/actiune, dupa operarea majorarii capitalului social cu aproape 30%, insa tranzactiile au valori relativ scazute. Dupa ce cotatia atinsese ieri un maxim de 3.100 de lei/actiune, ultimul pret a fost stabilit la minimul sedintei.

Valoarea tranzactiilor din piata comuna RASDAQ a fost ieri de doar 2,36 de miliarde de lei (65.400 de euro), in conditiile in care operatiunea speciala derulata cu actiunile societatii Mecanica Ceahlau a avut o valoare de 6,5 miliarde de lei (180.000 de euro), peste 73% din rulajul total. Ieri au fost transferate 130.000 de actiuni Mecanica Ceahlau, reprezentånd 3,6% din capitalul social al producatorului de utilaje agricole, tranzactia derulåndu-se la un pret de 50.000 de lei/actiune. In piata, titlurile societatii au fost evaluate la 63.000 de lei/actiune la finalul sedintei, la un curs cu 0,8% mai mic decåt in ziua precedenta.

La prima categorie, Mittal Steel Roman se mentine pe pozitia de cea mai tranzactionata societate, cu un rulaj de 183 de milioane de lei (5.000 de euro). Cotatia a inchis la maximul sedintei, 47.000 de lei/actiune, dupa ce titlurile societatii atinsesera nivelul minim de 45.000 de lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat astfel la un pret cu 1% mai mare fata de sedinta anterioara.

Actiunile Santierului Naval Aker Braila au cåstigat ieri 11,7%, in conditiile unui pret la inchidere de 86.000 de lei/actiune. Cotatia atinsese initial un minim de 80.000 de lei/actiune. Tranzactiile derulate cu titlurile acestei societati au insumat ieri 142,7 milioane de lei sau 4.000 de euro.

Titlurile operatorului portuar Socep Constanta nu au inregistrat modificari fata de sedinta precedenta, ultima tranzactie derulåndu-se la un pret de 2.600 de lei/actiune. In conditiile unei lichiditati scazute, aceste titlurile au evoluat ieri intr-un interval de 2.580-2.620 de lei/actiune.

La categoria a doua, cel mai trranzactionat emitent a fost Asirom. Actiunile societatii de asigurare au pierdut 1,2%, desi la inchidere fusese stabilit un pret maxim pentru sedinta de ieri. Minimul cotatiei Asirom a fost de 4.070 de lei/actiune. De altfel indicele RAQ-II a pierdut ieri 0,5%, in timp ce RAQ-I a urcat cu 0,22%, iar RASDAQ-C a inregistrtat o crestere usoara, de 0,28%.

Titlurile Sanex Cluj-Napoca au urcat ieri cu 22,67%, la un pret de 4.600 de lei/actiune, tranzactiile derulate cu actiunile societatii reprezentånd al doilea rulaj de la Categoria de Baza. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO