Burse - Fonduri mutuale

Bursa se va corela cu pieţele externe doar dacă vor fi rulaje importante

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

09.12.2010, 23:44 20

Bursa a scăzut joi cu 0,39%, într-o piaţă în care apatiainvestitorilor pentru tranzacţionare a dus lichiditatea la cel mairedus nivel din ultimele două săptămâni, de 7,6 milioane lei, dupăce în sesiunea anterioară BVB a avut rulajul maxim de după 27septembrie. După prima oră majoritatea acţiunilor au coborât uşorsub valorile de la finalul sesiunii anterioare, deşi volumele detranzacţionare au fost reduse.

Un rulaj mai mic decât cel de joi a fost consemnat la 22noiembrie, când transferurile au cumulat 6,1 milioane lei (1,4milioane euro).

La finalul şedinţei, cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, aveau preţuri în scădere în medie cu 0,43%, iartitlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NGcu 0,31% sub nivelul de miercuri.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF), care au avansat în medie cu numai0,16%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de0,39%.

Şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBGSecurities România, Liviu Avram, crede că apatia care marcheazăpiaţa este determinată de lipsa unor ştiri sau evenimente pozitivecu privire la datele macroeconomice ale României, cât şi deperspectivele pe termen scurt/mediu.

"Piaţa locală încearcă din răsputeri reluarea corelării cubursele din regiune, însă o astfel de mişcare trebuie să vină şi pevolume mai mari de tranzacţionare. Probabil că volumele se vormenţine la aceleaşi niveluri până spre finalul anului, când esteposibil să asistăm la nişte mişcări de «window dressing», care argenera nişte închideri într-o notă mai mult decât optimistă aacestui an", a declarat Avram.

Prin operaţiunile de window-dressing fondurile de investiţiivând aproape de finalul unui trimestru unele acţiuni la careînregistrează pierderi şi cumpără alte titluri la preţuri încreştere, pentru a prezenta investitorilor o imagine mai bună aportofoliului sau performanţei.

Avram crede că listarea Fondului Proprietatea este singurul"driver" pentru piaţa românească, fiind cel mai bun instrument demarketing, şi ar putea resuscita interesul investitorilor străinifaţă de acţiunile companiilor listate.

Titlurile Erste (EBS) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat peprimele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 1,2milioane lei, respectiv 1,1 milioane lei, şi au asigurat 31% dinrulajul bursei.

Market-makerii de la BVB au menţinut preţul titlurilor Erste laun nivel apropiat de cel de la Viena, astfel că aceste acţiuni aucrescut cu 2,71%, la 143,8 lei (33,43 euro). La finalul sesiunii dela Bucureşti, acţiunile Erste erau în urcare cu 2,75%, la 33,58euro, pe piaţa din Austria.

Ultima tranzacţie cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuată la1,28 lei, preţ în scădere cu 0,78%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO