Burse - Fonduri mutuale

Bursa se zbate într-o zonă de reticenţă, neîncredere şi reacţii amplificate

Bursa se zbate într-o zonă de reticenţă, neîncredere şi reacţii amplificate

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

30.09.2011, 00:04 369

Bursa a crescut joi cu 0,7%, într-o piaţă în care investi­torii au fost mai activi la tranzacţionare, iar patru tranzacţii cu titluri de stat au asigurat două treimi din lichiditatea totală, de 92,9 milioane lei.

"În continuare reperul îl reprezintă evoluţia pieţelor străine care se transpune fidel în România. Bineînţeles că, privită la nivel local, ştirea despre închiderea fabricii Nokia din Jucu nu este una bună, dar ea survine într-un context general caracterizat de posibilitatea unei noi recesiuni la nivel global, de un impact mult mai mare asupra României", a declarat Adrian Bărbulescu, directorul adjunct de operaţiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,94%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,3%.

Pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat, în valoare cumulată de 60,4 mi­lioane lei (aproape 14 milioane euro), suma reprezentând 65% din lichiditatea totală de 92,9 milioane lei (21,5 milioane euro).

"Piaţa se zbate într-o zonă de reticenţă, neîncredere şi reacţii amplificate. Un astfel de mediu nu este propice pentru investitorii de portofoliu şi prin urmare la noi în special sunt prezenţi jucătorii speculatori şi cu resurse financiare erodate de evoluţia pieţei în ultimele săptămâni. În condiţiile în care acţiunile s-au dovedit extrem de volatile este foarte probabil ca anumiţi investitori cu resurse finan­ciare să se orienteze către instrumente mai stabile cum sunt obligaţiunile. Sub presiunea conservării sau obţinerii unui randament cât de cât rezonabil, aceste entităţi sunt nevoite să investească în această perioadă în obligaţiuni", a spus brokerul de la Prime Transaction.

Operaţiunile cu acţiuni au cumulat 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare din care 62% au reprezentat transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, în sumă de 18,3 milioane lei. Rulajul pieţei a fost, astfel, de peste două ori mai mare decât lichiditatea şedinţei precedente, de 13,7 milioane lei (3,2 milioane euro).

Aproape o treime din rulajul acţiunilor FP a provenit din două deal-uri cu aproape 0,1% din capitalul social, pentru 5,9 milioane lei. Ambele tran­zacţii negociate au fost efectuate la 0,44 lei, preţ cu 0,92% peste închiderea de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 1,03%, la 0,4405 lei.

"Previziunile în condiţiile de acum ale pieţelor sunt pur speculative şi pot fi anulate la cea mai mică ştire în contra­dic­toriu cu scenariul iniţial", a conchis Bărbulescu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene avansau cu până la 1,8%, linia fiind urmată şi de majo­ri­ta­tea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 2,1%.

Optimismul investitorilor era determinat de votul pozitiv din Parla­mentul german pentru modificările convenite de liderii europeni în iulie pentru extinderea atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fondul de urgenţă al zonei euro. Alte informaţii pozitive au venit din SUA, unde PIB-ul a crescut cu 1,3% în al doilea trimestru, iar cererile de şomaj au fost sub estimări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO