Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au închis cu cel mai mare declin din mai 2012 şi nici bursa de la Bucureşti nu o duce mai bine

Bursele europene au închis cu cel mai mare declin din...

Autor: Ioana Tudor

13.10.2014, 00:04 741

Indicele de referinţă BET al bursei de la Bucureşti, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, a marcat un declin de circa 3% săptămâna trecută, în linie cu bursele externe care au raportat cel mai mare declin săptămânal din luna mai 2012.

Indicele BET-NG, care include companiile din sectorul energetic, a scăzut cu peste 3%. Indicele BET-FI, care include acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), a stagnat pe parcursul săptămânii trecute. Cele cinci SIF-uri nu au crescut mai mult de o zi după ce Guvernul a propus o serie de modificări la legea pieţei de capital prin care ar urma să fie eliminat pragul de deţinere de 5% din capital.

Proprietatea, Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) au închis pe roşu toate şedinţele de tranzacţionare de săptămâna trecută.

 Astfel, în ultimele cinci şedinţe Fondul Proprietatea a pierdut 3%, cu cel mai abrupt declin, de aproape 1,5%, a fost înregistrat vineri. Acţiunile FP au fost cele mai tranzacţionate titluri de pe BVB în ultimele cinci sedinţe bursiere, valoarea totală a titlurilor tranzacţionate ajungând la 54,2 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz au marcat o scădere de peste 3,5%, iar cele ale Nuclearelectrica s-au depreciat cu 2,8% săptămâna trecută, în timp ce OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 3,7%. Banca Transilvania a pierdut aproape 4%, iar titlurile BRD SocGen au scăzut cu circa 3%.

Acţiunile marilor companii europene au închis vineri în scădere şi au înregistrat cea mai slabă evoluţie săptămânală după luna mai 2012, din cauza temerilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va avea probleme în eforturile de revigoare a economiei zonei euro, potrivit Mediafax, care citează Bloomberg.

Vineri, indicele german DAX a coborât cu 2,4% şi a marcat un declin de 4,5% pe parcursul săptămânii trecute după ce datele din Germania au arătat cea mai mare scădere a producţiei industriale după 2009. De asemenea, FTSE 100 al bursei din Londra a pierdut vineri 1,4%, iar pe parcursul ultimelor cinci şedinţe de tranzacţionare a avut un declin de 2,5%. Indicele CAC 40 al bursei din Paris a scăzut vineri cu 1,6%, iar Stoxx 50 pierduse 1,6%.

La nivel mondial, FMI a redus prognoza de creştere economică cu 0,1 puncte pentru acest an, la 3,3%, iar pentru 2015 cu 0,2 puncte, la 3,8%.

Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2,7% de la un avans de 2,8% anticipat în luna iunie.

În ediţia din octombrie a raportului World Economic Outlook, apărută săptă­mâna trecută, Fondul Monetar Internaţional indică o creştere economică de 2,4% pentru România în 2014 după ce într-un comunicat publicat în iunie FMI arăta că se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,8% în acest an. În ediţia din primăvară a raportului World Economic Outlook, FMI estima pentru România un avans al PIB de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO