Burse - Fonduri mutuale

Bursele mondiale au intrat oficial in zodia "ursului". Cum va reactiona piata de la Bucuresti?

Bursele mondiale au intrat oficial in zodia "ursului". Cum va reactiona piata de la Bucuresti?

Click pentru imaginea intreaga

04.07.2008, 21:59 23

Bursa americana a intrat ieri oficial intr-o zona "bearish" (zodia ursului), cu indice Dow Jones coborand pentru prima data sub pragul de 20% fata de maximele atinse anul trecut, semnal care, spun brokerii, confirma intrarea pietei pe un trend descendent de lunga durata.
De asemenea, cei mai multi indici europeni au intrat deja de cateva sedinte intr-un ciclu de scaderi accentuate, atingand noi minime pentru acest an. Aceeasi soarta ar putea-o avea in perioada urmatoare si Bursa, avand in vedere gradul mare de corelare a acesteia cu pietele externe.
De obicei, doborarea pragului de 20% pe piata americana semnifica faptul ca investitorii se asteapta ca economia proprie sa fie in recesiune. Temerile sunt ca mentinerea unui pret ridicat al petrolului si in general a preturilor la marfuri va diminua consumul si contribuie la accentuarea inflatiei cu efecte negative asupra cresterii economice, in conditiile in care avansul economiei SUA din primele doua trimestre ale acestui an a fost unul destul de fragil.
"Ultima data cand piata americana a inregistrat o scadere de 20% a fost in perioada 2000-2003, cand de la acel moment principalii indici au mai pierdut inca 15-20%. Este putin probabil ca in urmatoarele luni sa asistam la o revenire a Bursei sau piata locala sa se desprinda de evolutia pietelor externe. Din pacate investitorii ar trebui sa se astepte la ce este mai rau", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Bursa americana a inregistrat miercuri o noua scadere importanta, cu indicele Dow Jones pierzand 1,4%, dupa ce pretul barilului de petrol s-a apropiat de nivelul de
145 dolari.
"Indicatorii de analiza tehnica arata pentru indicii pietei noastre de asemenea o situare intr-o zona bearish de ceva timp, insa s-au mai vazut situatii in care temporar indicii nostrii au intrat intr-o zona de supravanzare si apoi si-au revenit. Acum perspectivele pietei noastre par sa tina mai mult de evolutiile externe si mai putin de datele fundamentale, care la noi deocamdata raman pozitive. Cu noi minime in fiecare zi pe indici nu vad momentan vreun motiv de optimism", spune Mihai Piscan, broker la firma de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Daca indicele Dow Jones a pierdut fata de maximele din vara anului trecut 21%, pierderile la noi au fost mult mai insemnate, scaderea pe indicele BET fiind de peste 42% comparativ cu nivelul record atins anul trecut. Brokerii spun ca de vina este lipsa de adancime a pietei noastre, care este una dintre cele mai nelichide din regiune.
"Trendul care s-a declansat la inceputul acestui an va mai dura cel putin cateva luni de zile, chiar daca se vor mai strecura si cresteri. Cele mai expuse piete sunt cele cu grad scazut de adancime, cum este cea a noastra. Acesta este si motivul pentru care noi am scazut mai mult decat alte piete", a precizat Lupsan.
Brokerii de pe piata nu mai cred in stabilizarea pietei si se asteapta ca trendul de scadere sa mai continue o perioada.
"Daca la un moment dat credeam intr-o stabilizare a pietei autohtone, iata ca scaderile mari de afara se reflecta si la noi cu varf si indesat. Banii vor fi din ce in ce mai putini disponibili pe pietele emergente. Investitorii se indreapta acum cu preponderenta spre piata de commodities si efectul este ca actiunile scad. La noi mai este si problema ca nu avem instrumentele necesare pentru a ne proteja, asa ca nu avem motive suficient de puternice pentru a atrage bani, iar, din pacate, acestia se vor intoarce tot in ordinea valorii, prima data spre pietele mai mari", considera Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Brokerii spun ca desi piata noastra este mai dezavantajata decat altele piete emergente sau dezvoltate, toate acestea se vor transforma la capatul crizei in avantaje.
"Fiecare dezavantaj va fi o oportunitate in viitor. Ma astept ca piata sa revina spre sfarsitul anului cand o sa apara si vesti pozitive care vor da sperante ca lucrurile se indreapta", spune Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO