Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: Bursele au îngheţat în istorica zi a alegerilor din cea mai puternică economie a lumii

Principalele referinţe bursiere din lume nu s-au mişcat decisiv în nicio direcţie

Principalele referinţe bursiere din lume nu s-au mişcat decisiv în nicio direcţie

Autor: Dan Grigore Ivan

09.11.2016, 00:03 108
Una dintre cele mai importante zile electorale ale ultimilor ani de pe cea mai pu­ter­nică scenă economică a lumii cores­punde cu o stare generală de acal­mie pe burse, în condiţiile în care inves­ti­torii preferă să se poziţioneze în ex­pec­tativă până la anunţarea rezultatelor.

Principalele referinţe bursiere din lume nu s-au mişcat decisiv în nicio di­rec­ţie, după ce cu o zi înainte de ale­geri indicii bursieri americani au crescut cu peste 2%, la fel ca în ziua ce a pre­cedat cursa electorală din 1932, un alt punct de inflexiune în politica şi istoria ame­ricană. Atunci Franklin Roosevelt, pri­mul democrat care după 12 ani a reuşit să câştige bătălia pentru Casa Albă, a in­tro­dus programul New Deal, prin care a im­plementat o serie de poli­tici eco­no­mice ce au redresat în cele din urmă SUA şi lumea.

La fel ca atunci, economia mondială şi pieţele financiare vor fi modelate pu­ternic de politicile şi măsurile pe care le va aplica viitorul preşedinte american. Mai mult, gradul de permeabilitate a unor decizii la asemenea nivel este mai mare decât acum 80 de ani,  iar nivelul ri­dicat al contagiunii face ca impactul  să se simtă aproape instantaneu oriunde în lume.

Majoritatea sferelor investiţionale ale lumii sunt sceptice cu privire la pla­nurile şi tendinţele izolaţioniste pe care le emană miliardarul Donald Trump. Cele mai multe analize converg către aceeaşi concluzie: implementarea poli­ticilor candidatului republican, aşa cum le-a prezentat în timpul cursei elec­to­rale, vor afecta nivelul prosperităţii din întreaga lume, nu doar din SUA. Aşa­dar, o eventuală instalare a sa la Washington ar speria investitorii şi ar con­duce la migrare a capitalului către activele de refugiu, precum metalele preţioase sau yenul japonez.

O victorie a candidatului democrat Hillary Clinton ar pune capăt anxietăţii care a trenat pe pieţele financiare şi ar împinge în sus indicii bursieri. Cu toate acestea, Clinton îndeamnă la un regim de taxare mai drastic, ceea ce ar putea con­duce la o direcţionare a capitalului către instrumentele ale căror randa­mente sunt scutite de impozit, cum sunt, de exemplu, obligaţiunile municipale.

În acelaşi timp, o victorie a can­di­da­tului republican ar putea duce la o scă­dere imediată a randamentelor obli­ga­ţiu­nilor americane, determinată de vân­za­rea activelor riscante pentru a se orien­ta către zone de risc scăzut. Aceasta ar antrena o depreciere a cos­tu­lui de ca­pital, însă situaţia s-ar putea echi­libra în timp având în vedere sti­mu­la­rea fis­cală masivă pe care o pre­găteşte Trump.

De asemenea, pe piaţa mărfurilor, cotaţiile petrolului şi ale cărbunelui ar putea să se deprecieze ca urmare a unei victorii a lui Clinton, ţinând cont de su­portul puternic pe care îl oferă energiei regenerabile şi gazului natural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO