Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Investitorii americani au profitat de scăderi şi au cheltuit 30 mld. dolari săptămâna trecută. Cel mai recent selloff ridică însă semne de întrebare

Business internaţional. Investitorii americani au...

Autor: Eduard Ivanovici

22.12.2021, 00:00 1008

Strategiile de achiziţii în perioade de declin, răsplătite în majoritatea cazurilor când pieţele de acţiuni au scăzut în 2021, se confruntă în prezent cu o mare provocare.

Indicele american S&P 500 a înregistrat declinuri consecutive de 1% de două ori în ultima lună, performanţă pe care se obişnuise să o evite. Evoluţiile reprezintă o abatere îngrijorătoare de la istoria recentă a pieţelor, când un declin de 1% era redus sau eliminat în ziua următoare în 68% din cazuri.

Aceste evoluţii au făcut din 2021 unul dintre cei mai buni ani în care investitorii au putut cumpăra pe fondul scăderilor (buy the dip, în engleză). Fenomenul începe să îi agaseze pe cei obişnuiţi să anticipeze creşteri şi vine într-un moment în care pieţele se confruntă cu o serie de factori de stres. Săptămâna trecută, când S&P 500 a avut o singură zi pe plus, investitorii au îndreptat 30 de miliarde de dolari spre ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) concentrate pe titluri americane, cel mai mare flux din luna martie încoace, conform datelor agregate de Bloomberg.

Mai mult, acţiunile au început săptămâna actuală într-o nouă notă pesimistă , în vreme ce senatorul Joe Manchin a respins pachetul de cheltuieli al preşedintelui Joe Biden, ştirea venind în completarea principalului set de temeri al pieţelor, de la deciziile monetare ale Rezervei Federale la extinderea infecţiilor cu varianta Omicron. Deşi abilitatea indicelui S&P 500 de a trece peste scăderi poate încuraja investitorii orientaţi pe creştere să mizeze pe un sfârşit de an puternic, perspectivele tulburi ale peisajului economic îndeamnă mulţi investitori să marcheze din profituri, într-un an în care indicele s-a apreciat cu peste 20%. Piaţa este „pregătită să ia o pauză după o lungă perioadă. A obosit şi a lucrat din greu”, spune Bob Doll, director de investiţii al grupului Crossmark Global Investments, citat de Bloomberg.

„Fed-ul a spus că va lua bolul cu punch. Putem dezbate pe baza ritmului în care va face acest lucru, însă Fed-ul se îndepărtează de cel mai bun prieten al nostru şi va deveni, într-un final, principalul inamic al pieţei.” S&P 500 s-a depreciat cu 1,1% în prima zi de tranzacţionare a săptămânii, reprezentând a cincea scădere în şase sesiuni de trading, unul dintre cele mai elocvente exemple de volatilitate de la selloff-ul din martie 2020, când a luat naştere pandemia de Covid-19. De asemenea, într-o perioadă în care banca centrală se pregăteşte să înăsprească politica monetară şi restricţiile de circulaţie reîncep să apară la nivel mondial, sentimentul general al pieţei pare să treacă printr-o serie subtilă de schimbări. În ultimele săptămâni, indicele Russell 2000 dedicat companiilor cu mici capitalizări a trecut printr-o corecţie de 10%, iar acţiunile nou listate au suferit un declin de 20%. Companiile neprofitabile din industria tech au scăzut cu aproape 30%. „Mentalitatea agresivă de a „cumpăra scăderile”, care s-a dovedit a fi atât de profitabilă în ultimul an şi jumătate, a fost garantată de un val de stimuli care acum se îndepărtează de piaţă”, spune Adam Crisafulli, fondator al furnizorului de date Vital Knowledge.

În ceea ce priveşte acţiunile societăţilor cu valori mari de piaţă, investitorii au refuzat să renunţe săptămâna trecută la strategie. ETF-ul SPDR S&P 500 a atras bani pentru a patra săptămână la rând, cel mai lung influx din septembrie anul trecut încoace. ETF-ul Invesco QQQ Trust, cel mai mare fond bazat pe indicele Nasdaq 100, a primit săptămâna trecută 5,5 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate din ultimele 15 luni. Până acum factorii de risc nu s-au transpus asupra veniturilor corporate, un pilon esenţial de susţinere a aşa-numitei „bull market”. De fapt, în ultima lună, unii analişti şi-au actualizat în creştere estimările de profit pentru 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO