Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Pieţele globale de capital, lovite de deciziile de politică monetară ale băncilor centrale din Elveţia şi Regatul Unit

Business internaţional. Pieţele globale de capital,...
17.06.2022, 00:03 401

Joi, 16 iunie, acţiunile globale îşi continuau trendul descendent de anul acesta, după ce o decizie surprinzătoare din partea Băncii Centrale din Elveţia de a majora rata de referinţă a stârnit temerile investitorilor privind ritmul inflaţiei şi înăsprirea politicilor monetare la nivel mondial.

Conform agenţiei de ştiri Reuters, instituţia cu sediul în Zürich a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 15 ani cu 50 de puncte de bază, francul elveţian crescând în scurt timp cu 2% prin raport cu euro.

Câteva ore mai târziu, Banca Angliei a efectuat o majorare mai precaută, 25 de puncte de bază, la o zi după ce Banca Centrală Europeană a promis „flexibilitate” cu privire la imensul său bilanţ şi a declarat că va susţine evoluţia pieţelor de obligaţiuni. În ultimele cinci zile, indicele internaţional MSCI All-World a scăzut cu 8,3%. Potrivit datelor MarketWatch. Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 2% spre finele sesiunii de trading de ieri. Mai mult, Wall Streetul a început şedinţa de joi în teritoriu negativ, sugerând că optimismul de după creşterea de 75 de puncte a dobânzii de referinţă s-a evaporat. Indicii Nasdaq Composite şi S&P 500, ambii aflaţi în piaţa „bear”, se depreciau cu 2,5%, respectiv 2,3%. Dow Jones înregistra un minus de 1,9%. Preţul barilului de petrol West Texas Intermediate cobora cu 1%. 

Indicele londonez FTSE 100, alături de DAX din Frankfurt, sufereau cele mai mari declinuri din rândul marilor pieţe de capital din vestul Europei, minus 2,7%. CAC 40 din Paris şi indicele italian FTSE MIB coborau cu 2,1%, respectiv 2,5%. Indicele german a scăzut cu circa 19,5% faţă de maximul atins la început de an şi se poate încadra în scurt timp în definiţia convenţională a pieţei „bear”, adică un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent record.

Raportat la nivelul record din 5 ianuarie, respectiv 7.376,37 de puncte, CAC a scăzut cu 20,2%.

La Bucureşti, indicele BET creştea cu 0,9%, iar WIG20 din Varşovia era pe plus cu 0,2%. În Ungaria, ţară unde dobânda cheie s-a majorat peste noapte şi forintul s-a depreciat la un nivel record, indicele BUX scădea cu 0,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO